Hur webbhotell fungerar

Publicerad: 2018/11/02

Uppdaterad: 2019/06/23

Hur webbhotell fungerar

På vår huvudsida har vi berört ämnet en del, men här tänker vi göra en djupdykning i ämnet.

 

Vad är ett webbhotell?

Ett webbhotell är egentligen en stor dator (som vi kallar server) där folk lagrar sina hemsidor.

 

Hur fungerar webbhotell?

Du kan tänka på det som ett hus där du har alla dina saker; men i stället för att lagra dina kläder och möbler, lagrar du datafiler (HTML, dokument, bilder, videor, etc.) i ett webbhotell.

Ofta hänvisar termen "webbhotell" till det företag som hyr ut sin dator / servrar för att lagra din hemsida och tillförse din internet anslutning så att andra användare kan komma åt filerna på din hemsida.

Här är listan över webbhotell företag som vi jämför.

 

Webbhotell och datacenter: Är inte de samma sak?

Termen "webbhotell" refererar vanligtvis till servern som hyr ut plats för din hemsida.

Datacenter refererar vanligtvis till den anläggning som används för att hyra servrarna.

Ett datacenter kan vara ett rum, ett hus eller en stor byggnad som är utrustad med reservgeneratorer, snabbt internet, luftkonditionering, brandskydd och säkerhetsanordningar.

Det här är en server

Det ser ut som en vanlig desktop dator.

Det är ett data center

Ett rum fyllt med kraftfulla datorer.

Olika typer av webbhotell

Generellt finns det fyra olika alternativ när det kommer att lagra en hemsida på internet: Delat webbhotell (det mest vanliga), Virtuell Privat Server (VPS) och Dedikerad server

Medan alla typer av servrar fungerar som ett lagringscenter för din hemsida, skiljer de sig åt hur mycket lagringskapacitet, kontroll, krav på teknisk kunskap, serverhastighet och pålitlighet som finns. Låt oss ta en närmare titt på de viktigaste skillnaderna mellan ett delat webbhotell, VPS ochdedikerad server.

 

Delat webbhotell

I ett delat webbhotell placeras en hemsida på samma server som många andra hemsidor, allt från några till hundratals eller tusentals. Vanligtvis kan alla domäner dela en gemensamt på serverresurser, till exempel RAM och CPU.

Eftersom kostnaden är extremt låg, är de flesta hemsidor med låga trafiknivåer som kör standardprogramvara för denna typ av server. Delat webbhotell är bland de bättre alternativ när det kommer till att första lansera din hemsida då det krävs minimal teknisk kunskap.

Tjänster vi rekommenderar, Misshosting, Surftown, Stablehost.

 

Virtuell privat server (VPS)

En virtuell privat server delar en server i virtuella servrar, där varje hemsida är som på sin egen dedikerade server, men de delar faktiskt en server med andra användare.

Användarna har tillgång till sitt eget virtuella utrymme. Detta alternativ är bra för den som behöver större kontroll på servernivå, men vill inte investera i en dedikerad server.

Virtuell server är ett måste om din trafik på din hemsida börjar växa. Risken är annars att du kommer förlora trafik då hemsidan inte laddar för alla användare.

Tjänster vi rekommenderar, Misshosting, Inleed, Stablehost och FSdata.

 

Dedikerad Server

En dedikerad server erbjuder maximal kontroll över den webbserver som din hemsida lagras på. Du hyr ut en hel server. Din hemsida är den enda som finns lagrad på servern.

Nackdelar - Med stor kraft kommer ... ja, större kostnad. Dedikerade servrar är mycket dyra och det rekommenderas endast för dem som behöver maximal kontroll och bättre serverprestanda.

Vi rekommenderar dessa, Misshosting, Inleed, Stablehost och FSdata.

 

Vad gör ett bra webbhotell?

Det finns dussintals faktorer att tänka på när du väljer ett webbhotell.

Serverprestanda, pris, funktioner, kundsupport och serverliga fysiska platser är vanligtvis de viktigaste faktorerna som kunderna tittar på.

Du bör läsa vår guide för att välja webbhotell eller kolla in vår lista för de webbhotell vi jämför.

 

Hur domännamn fungerar

Vad är ett domännamn?

En domän är namnet på din hemsida. Innan du kan skapa en hemsida behöver du en domän.

Ett domännamn är inte något fysiskt som du kan röra eller se; Det är bara en rad tecken som ger din hemsida en identitet . Här är några exempel: Google.com, yahoo.com och wikipedia.se är ett domännamn; För att ha din egen domän måste du registrera din domän med en domänregistrator.

Google.com och wikipedia.se, dessa domäner slutar med en annan "förlängning", nämligen: .com och .se.

Varje land har olika förlängningar, detta är gjort på så vis för att kunna urskilja vart domänen är registrerade.

 

Domän vs subdomän

Ta till exempel mail.yahoo.com - yahoo.com är domänen, mail.yahoo.com är i detta fall subdomänen.

En domän måste vara unik (till exempel kan det bara vara en enda Yahoo.com) och måste registreras hos en domänregistrator eller ett webbhotell; medan för subdomäner, kan användarna fritt lägga till det ovanpå den befintliga domänen så länge som deras webbhotell tillhandahåller tjänsten. Subdomäner används ofta för att organisera ditt webbinnehåll på olika språk eller olika kategorier.

 

Skillnaden mellan ett domännamn och webbhotell

Domännamn och webbhotell är två olika saker.

Men de säljs ofta av samma leverantörer. Exempelvis - Misshosting, vars kärnverksamhet är webbhotell, erbjuder även en domänregistreringstjänst. Även de andra webbhotell vi jämför erbjuder liknande tjänster. Därför är det mycket vanligt för nybörjare att bli förvirrad mellan ett domännamn med ett webbhotell.

 

För att förenkla

Ett domännamn är som adressen till ditt hem, webbhotell å andra sidan är det utrymme i ditt hus där du placerar dina möbler. I stället för gatunamn och postnummer används uppsättning ord eller / och nummer för webbplatsens namnbeteckning. Detsamma gäller webbhotellet, datorns hårddisk och datorminne används istället för lagring och bearbetning av datafiler.

Bild illustration nedan.

Hur en domännamnsregistrering fungerar

Vi har en guide om hur du köper en domän som ni kan läsa mer om, men i korta drag går det till på följande sätt.

  1. Tänk ut ett bra namn du vill ha för din hemsida.
  2. Ett domännamn måste vara unikt. Förbered några variationer ifall namnet skulle vara upptaget.
  3. Gör en sökning på en av handelsplatserna, som Misshosting.
  4. Om ditt valda domännamn inte är taget kan du beställa det direkt.
  5. Betala registreringsavgiften, den brukar ligga på 10-150 kr, beroende på vilket webbhotell du väljer, Misshosting brukar erbjuda 10 kr per namn. Du är nu klar med registreringsprocessen.
  6. Därefter måste du peka domännamnet till ditt webbhotell (genom att ändra DNS-posten).

 

Så enkelt är det.

Som sagt har vi en längre artikel om ämnet som du kan läsa mer om här.

 

Vem är styr över domänregistreringsprocessen?

Saker är mycket mer komplicerade från domänregistratorns synvinkel.

Domänregistreringsprocessen styrs av Internet Corporation for assigned names and numbers, eller ICANN.

Denna styrande organ är i huvudsak en global tillsynsmyndighet för bästa praxis för registratorer, webbhotell och de kunder som interagerar med dem.

Enligt bolagets normer måste alla kunder som registrerar ett domännamn vara beredda att i vissa fall lämna kontaktuppgifter till sig själva, deras organisation, deras verksamhet och till och med deras arbetsgivare.

 

Förordningar om ccTLDs

För de användare som vill registrera ett landspecifikt domännamn alternativ (som ".us" eller ".co.uk" eller .se) kommer en stor del av registreringsprocessen att användas för att avgöra om kunden är bosatt eller ej av det landet och därför lagligen tillåtet att köpa ett av landets specifika toppdomäner (vi kommer att prata mer om detta senare).

Medan det finns hundratals tillgängliga domännamns med .com eller .net, har många av dessa domäner särskilda registreringskrav.

Endast organisationer kan till exempel registrera ett ".org" -domännamn, och endast svenska medborgare kan registrera ett domännamn som slutar i ".se." Det vill säga om du kan uppfylla riktlinjerna och kraven.

Under registreringsprocessen är det också viktigt att ha information direkt från ett webbhotell, eftersom denna information kommer att behövas när du fyller i DNS och MX-postinformationen under registrering. Detta underlättar våra webbhotell vi jämför, du behöver endast köpa ett domännamn och därefter en plats på deras webbhotell så är allt löst.

Dessa två poster bestämmer vilket webbhotellsservers innehåll som visas när en användare navigerar till domänen.

 

WhoIs data

Varje domännamn har offentligt tillgänglig information som innehåller ägarens personuppgifter, såsom ägarnamn, kontaktnummer, adress, domänregistrering samt utgångsdatum.

Det kallas för WhoIs information och listar vart domännamnet är köpt och kontakter för domänen.

Som krav av Internet Corporation for assigned names and numbers (ICANN) måste domänägare göra dessa kontaktuppgifter tillgängliga på WHOIS-kataloger. Dessa poster är tillgängliga när som helst för alla som gör en enkel WhoIs sökning.

Med andra ord, om någon vill veta vem som äger en hemsida, går det genom en WHOIS-sökning, skriv domännamnet och klart, de har tillgång till information om hemsidans registrering.

 

Domännamns sekretess

Domänens sekretess ersätter din WHOIS-info med informationen från en vidarebefordringstjänst som görs av en proxyserver.

Resultatet är att din personliga information, till exempel fysisk adress, e-post, telefonnummer mm är gömd från allmänheten. Detta är viktigt eftersom din domänregistrering (dvs WhoIs-data) kan också användas på sätt som inte är legitimt. Eftersom vem som helst kan slå upp din WhoIs data, kan spammare, hackare, identitetstjuvar och stalkers komma åt din personliga information!

Ett tips här är att se upp för oetiska företag som kan skicka ut förnyelse fakturor när ditt domännamn håller på att gå ut.

Avslutningsvis

Detta var slutet på denna artikel. Jag hoppas att du som läsare har lärt dig något nytt som du inte visste tidigare.

Vi har flera användbara artiklar som du kan läsa mer om nedan.

 

Att skapa en hemsida

 

Hantera din hemsida

 

Tips inför valet av webbhotell

 

Skribent: Alexander Milivojevic Sandvik

Snabblänkar

pil

FRÅGOR & SVAR

Vad är en virtuell server?Liten pil

Virtuell server eller VPS som det även kallas, VPS står för Virtual Private Server. En virtuell server är en typ av server lösning där kunden själv kan administrera över alla delar av servern.Läs mer här

Vad är en dedikerad server?Liten pil

Hos de flesta webbhotell erbjuder idag både dedikerade servrar, men också Virtuella sådana. När du har en dedikerad server hyr du en egen server (maskin) i en lokal fylld med andra servrar. Du kan själv bestämma vilka konfigurationsinställningar du vill ha.Läs mer här

Vad är ett SSL – Certifikat?Liten pil

Ett SSL – Certifikat går att jämföra med din legitimation. SSL-Certifikat är hemsidans legitimation, det säkrar sidans identitet och vem som innehar den. Att ha SSL-Certifikat skapar dessutom en auktoritet för hemsidan, vilket ger användaren en säkerhet när de besöker sidan. Detta är något hemsidan måste ha om du har tänkt att du ska kunna ta betalt genom din hemsida. Person- och bankuppgifter blir ej skyddade om det inte finns ett sådant certifikat för webbplatsen som hanterar betalningarna.

Vart får jag mitt SSL Certifikat från?Liten pil

Vi rekommenderar att du köper det från ditt webbhotell du har din domän på. Just nu erbjuder Misshosting gratis SSL certifikat om du hyr webbhotell där.Klicka här för att gå till erbjudandet

Hur stort utrymme behöver jag?Liten pil

Det beror helt på vad din hemsida ska göra. Är hemsidan främst textbaserad går det utmärkt att välja något enklare alternativen hos webbhotellet. Ska du ladda upp mycket bilder och videoklipp kommer du behöva ett större lagringsutrymme och mer resurser. Då föreslår vi att du väljer ett av de större paketen.

Hur byter jag webbhotell?Liten pil

Jämför webbhotell här på hittawebbhotellet. Välj det webbhotell som uppfyller dina krav. Flytta sedan över din domän till det nya webbhotellet. Detta kan kännas lite knepigt, men de webbhotell vi rekommenderar har bra instruktioner på hur du går tillväga. Kort beskrivet behöver du först få en auktoriseringskod från ditt gamla webbhotellet, den koden skriver du in i kontrollpanelen i hos nya webbhotell.

Vad är en molntjänst?Liten pil

En molntjänst är en teknik som möjliggör hantering av program och datalagring över internet. Det fungerar på så sätt att du sparar filer, bilder, videoklipp m.m. på en server via internet istället för lokalt på din dator eller annan enhet.