Starta blogg

Publicerad: 2020/03/30

Uppdaterad: 2020/03/30

blog ikon

En guide av HittaWebbhotellet

Funderar du på att starta blogg? Då har du hittat rätt. Vi på HittaWebbhotellet har en gedigen av att skapa och underhålla bloggar.

I denna guide kommer vi gå igenom hur du på bästa sätt startar en helt egen blogg.

Bland det första som du kommer behöva göra är att…

Välja ett webbhotell som din blogg kommer att ligga på.

Därefter behöver du skapa din blogg.

Och till sist skriva innehåll som ska publiceras på den.

…Låt oss gå igenom detta steg för steg

 

Rekommenderat webbhotell för din blogg

Vi rekommenderar starkt att ni väljer misshosting för er blogg. Dem är kostnadseffektiva, har en väldigt enkel integrering av wordpress och har en fantastiskt bra support. Vidare erbjuder de även heltäckande lösningar som möjliggör att det är enkelt att skala upp deras tjänster i takt med att trafiken på er blogg ökar.

 

Skapa en wordpress blogg

Visste ni att mer än 76 miljoner bloggar världen över använder wordpress och runt 17 nya inlägg publiceras på wordpress webbplatser varje sekund. Wordpress används givetvis inte endast för bloggar, utan också för e-handels webbplatser med mera. Dock är wordpress från grunden tänkt att användas som ett verktyg för bloggare.

Wordpress är ett ”Content management system” (CMS) och det absolut mest populära av de olika CMS:er som finns tillgängliga på marknaden. Det är gratis att använda och har alla verktyg som krävs för att vem som helst ska kunna lansera en blogg. Wordpress kräver alltså inte tidigare kunskapar inom webbutveckling eller webbdesign.

 

WordPress är skapat för bloggare

Redan från den första versionen av wordpress var det tänkt att plattformen skulle användas av bloggare. Utvecklarna Mike Little och Mike Mullenweg som skapade wordpress hade som mål att decentralisera hur information publicerades på internet med ett innehållshanteringssystem med funktioner för både icke-tekniska användare och de med erfarenhet av webbutveckling och design.

Idag 2020 har wordpress som plattform överträffat det ursprungliga målet och nästan en tredjedel av världens webbplatser använder wordpress. Det är ett kvitto på att även du som funderar på att skapa din egen blogg bör överväga wordpress.

 

En guide om hur du kan starta en blogg 7 enkla steg

Det är lättare att komma igång än vad många tror, låt oss starta!

 1. Domänregistrering
 2. Webbhotell
 3. Installera WordPress
 4. Installera ett tema
 5. Anpassa med Widgets & Plugins
 6. Skapa innehåll
 7. Optimera för sökmotorer (SEO)

 

Tre saker du behöver för att starta en blogg

Att starta en blogg med WordPress kräver egentligen bara följande tre saker:

 

1. Ett domännamn för bloggen. För att bygga en blogg med WordPress behöver du ett domännamn. Vårt tips är att du köper ditt domännamn på webbhotellet, det blir enklare om du är en nybörjare. Om du redan har ett domännamn kommer du behöva flytta över det till webbhotellet. Du kan också göra en ompekning till ditt nya webbhotell. Förslaget här är att prata med supporten på det webbhotell du väljer. Vi rekommenderar att ni använder er av misshosting då de har en utmärkt support som kan hjälpa er med detta Det är viktigt att du äger domännamnet själv! Undvik att skapa en blogg via ett verktyg. Det är bättre att helt enkelt lägga ner lite tid på att sätta upp det som behövs för att sen ha en mycket framgångsrikare resa.

 

2. Webbhotell. Välj ett webbhotell som erbjuder skräddarsydda lösningar för wordpress. Dessa webbhotell vi rekommenderar erbjuder sådana lösningar. Det går att ladda ner wordpress direkt från deras webbplats, men det är mycket enklare att använda en ”one-click- installer” från webbhotellet. Det innebär att du installerar wordpress på ett par klick direkt på ditt domännamn.

 

3. Installera WordPress - När WordPress är installerat är du redo att börja blogga. Men det är bra att planera för ditt grundläggande innehåll i din blogg så att du kan anpassa den för att spegla ditt varumärke och ditt syfte. Du kan anpassa ditt bloggs utseende med teman och plugins och skapa praktiskt taget obegränsade inlägg och sidor, så det kan hjälpa dig att skapa en lista över de grundläggande funktioner du vill ha på din bloggsida innan du börjar.

 

 

Hur gör man en blogg?

Steg för steg instruktioner om hur du skapar en blogg

När du har installerat WordPress är det dags att börja anpassa din blogg.

 

4. Installera ett tema för din blogg

En ny WordPress-installation kommer med en admin panel med alla verktyg du behöver för att ställa in din webbplats. Från instrumentpanelen kan du välja ett tema för din webbplats bland de hundratals gratis teman som finns tillgängliga på WordPress eller köpa ett anpassat tema från ett stort antal oberoende designers. Många WordPress teman är designade för allmänt bruk, men vissa är optimerade för specifika ändamål som att skriva eller blogga. Sök efter teman med de funktioner du vill genom att välja alternativet "filter" på WordPress katalogsidan. Se till att det tema du valt är responsivt, vilket kort sagt innebär att temat är anpassat för mobilen. Detta är väldigt viktigt då Google indexerar mobilversionen för alla webbplatser. Om du då inte har allt innehåll som visas på desktop kommer Google alltså inte ha en rättvis bild av din webbplats och dess innehåll. När du hittar ett tema du gillar kan du förhandsgranska det live på din webbplats och installera det med ett musklick.

 

5. Anpassa temat

Gratis och Premium WordPress teman kan anpassas av vem som helst som använder verktygen i WordPress admin panelen. Härifrån kan användare av alla erfarenhetsnivåer enkelt anpassa funktioner som att ändra rubrik, teckensnitt och sidlayout. Användare med mer design och utvecklingserfarenhet kan arbeta direkt med WordPress källkod för temat, vilket ger fler valmöjligheter vad gäller funktionalitet och design.

 

Lägg till funktioner med plugins

Även om WordPress plattformen har alla väsentliga element för att ställa in en grundläggande webbplats, kan användare lägga till specialfunktioner som är unika för en viss webbplats med plugins - små kodbitar som lägger till specifika funktioner på en kompatibel webbplats. Du kan välja bland hundratals gratis plugins i WordPress plugin katalogen som kommer med din WordPress installation eller köp och installera anpassade plugins designade av tredjeparts WordPress utvecklare. Bloggrelaterade plugins kan innehålla verktyg för social delning, hantering av e-postlistor, spårningsanalys, kontaktformulär och mer. Och glöm inte vikten av erhållatrafik till din blogg. Det mest populära verktyget för att hjälpa dig enkelt öka trafiken är Yoast SEO-plugin som hjälper dig att maximera synligheten i de bästa sökmotorerna som Google.

 

6. Skapa och publicera inlägg

WordPress admin panelen innehåller verktyg för att skapa två typer av innehåll: sidor och inlägg. Sidor är för statisk informationsinnehåll, till exempel webbplatsens "Om oss" sida eller policyer och ansvarsfriskrivningar, och inlägg är för publicering av ofta, snabba delar som definierar en blogg. Om du väljer "Inlägg" öppnas innehållsredigeraren för att skapa ett blogginlägg, med alla verktyg du behöver för att skriva och formatera text och lägga till andra element som bilder eller videor.

När du har slutfört ett inlägg klickar du på "Publicera" för att göra det live på webbplatsen eller spara det som ett utkast för senare redigering. WordPress innehåller också verktyg för att schemalägga inlägg som ska publiceras vid ett senare tillfälle, och alla publicerade inlägg kan redigeras och uppdateras - eller raderas helt - när det behövs. Med WordPress kan du visa dina inlägg som bloggens första sida eller ställa in en statisk sida som en "Om oss" sida som den första sidan som en besökare kommer att se.

 

 

Det finns ingen begränsning för antalet inlägg eller sidor som kan publiceras i en wordprss installation, och du kan ändra webbplatsens utseende och layout när som helst genom att välja olika teman och plugins när webbplatsen utvecklas.

Viktigt att notera är att över tid kommer du behöva uppgradera ditt webbhotell, i takt med att trafiken ökar samt att webbplatsen växer.

 

7. Optimera din blogg för sökmotorer och spåra prestanda

Med Google Analytics kan du spåra prestandan för dina användare. Det är alltid bästa praxis att installera Google Analytics då du erhåller livsviktig informationen så som antalet användare, hur länge de har stannat på din webbplats, vilka undersidor de har besökt etc.

 • se till att du har ett Google-konto
 • skapa ett GA (Google Analytics) -konto
 • generera en spårningskod
 • lägg till koden till WordPress via ett plugin

 

WordPress är ett mångsidigt, flexibelt innehållshanteringssystem som används av nästan en tredjedel av världens webbplatser. Med en svit med verktyg och funktioner för att bygga bloggar av alla slag gör WordPress det enkelt för alla att publicera och dela innehåll över hela världen. Och om du någonsin känner dig borttappad eller fastnat är den stora nyheten att WordPress communityn är stor och erbjuder mycket hjälp via forum, supportresurser och steg för steg guider för vanliga uppgifter.

Skribent: Alexander Milivojevic Sandvik

pil

FRÅGOR & SVAR

Vad är ett webbhotell?Liten pil

Ett webbhotell är det som möjliggör att du kan ladda upp en hemsida på internet. Ett webbhotell består av en fysisk server som har en internetanslutning. Leverantören av webbhotellet har delat upp servern på flera konton som de hyr ut till den som vill publicera innehåll på internet.

Vilket webbhotell ska jag välja?Liten pil

Först och främst handlar det om att förstå dina behov inför valet av webbhotell. Det blir svårt att välja rätt webbhotell utan att veta vad du behöver. Dessa frågor är bra att veta svaret på innan du väljer.

 • Vilken typ av hemsida utvecklar du?
 • Vill du ha något vanligt som en Wordpress blogg eller något mer avancerat?

Klicka här för att läsa hela inlägget.

Hur byter jag webbhotell?Liten pil

Innan du säger upp ditt nuvarande webbhotell bör du välja ett nytt webbhotell. Därför lönar det sig att jämföra webbhotell innan.

 • Steg 1. Köp ett nytt webbhotell.
 • Steg 2. Säkerhetskopiera din hemsida till det nya webbhotellet.
 • Steg 3. Kontrollera att du inte har missat något.

Klicka här för att gå till hela guiden.

Vilket webbhotell är bäst?Liten pil

Vi på hittawebbhotellet strävar efter att hela tiden förse våra användare med rykande färsk information om webbhotellmarknaden. Här kan du läsa mer om vilket webbhotell som är bäst för 2020.

Vad är en virtuell server?Liten pil

Precis som ett webbhotell är en Virtuell server (VPS) bestående av en dedikerad server som är uppdelad på flera användare. Skillnaden här är att det är betydligt färre användare på samma server.

Vad är en dedikerad server?Liten pil

En dedikerad server består av en fysisk server som privatpersoner eller ett företag hyr plats på för att lagra information på internet. Ordet "dedikerad" refererar till att du är ensam om att använda den servern, till skillnad från ett webbhotell eller en virtuell server där servern är uppdelad i flera delar.

Vart får jag mitt SSL Certifikat ifrån?Liten pil

SSL-certifikat är små datafiler som digitalt binder en kryptografisk nyckel till din webbplats. När SSL certifiktatet är installerat på ett korrekt sätt, blir du tilldelad ett https-protokoll som möjliggör säkra anslutningar från en webbserver till en webbläsare.