10 orsaker gratis webbhotell är något att undvika

Publicerad: 2018/09/28

När du ska lägga upp din webbplats på internet för första gången kan alternativet "gratis" vara mycket frestande. Vi vill alla spara några pengar där man kan göra det, iallafall gör jag det. Men vad du än gör, fall inte för taktikerna som de gratis webbhotellen använder sig av.

De kan lova att få din webbplats online utan att spendera en krona. De kan till och med erbjuda dig en "gratis domän". Men dessa erbjudanden är nästan aldrig värda de nackdelar de kommer med. Min erfarenhet är att 9 av 10 gånger, kommer du ångra ditt val om du väljer ett gratis webbhotell.

Visst, inte alla gratis webbhotell är lika dåliga som man kan tro. Inte alla kommer att ha alla de problem som nämns nedan. Men de är nästan garanterat att de kommer ha åtminstone några av dem.

Det är mycket klokare att välja en överkomlig, premium tjänst så som Surftown. Eftersom att...

 

Surftown - Starter

Just nu erbjuder Surftown första året gratis på sitt starter och advanced paket om du beställer det genom oss! Klicka på ”beställ nu” för att komma till starter erbjudandet.

Vill du istället utnyttja erbjudandet på deras advanced paket klicka här

Utrymme

20gb

Trafik

30gb

Antal domäner

1

Backup

Ja

0kr / mån 49kr / mån

Beställ Nu

 

1. Ingenting är verkligen gratis

Tyvärr är det så i de allra flest fall. Dessa gratis webbhotell företag som finns på marknaden, använder en känd affärsmodell som kallas för freemium. De erbjuder en väldigt begränsad gratis version av sina fullständiga webbhotellstjänster i hopp om att du kommer att uppgradera till sin premium service i framtiden. Det kan handla om att du endast får 50 MB lagring och en liten mängd bandbredd. Ingen FTP-åtkomst, och inget sätt att överföra ditt innehåll till en annan leverantör.

Tanken är att du som kund ska känna att gratis tjänsten är för begränsad, och att du bara måste uppgradera den. För att undvika besväret att försöka flytta din webbplats och dess innehåll till en annan leverantör vilket ofta inte ens är möjligt om du inte uppgraderar, slutar det oftast att du betalar för premium tjänsten som nästan alltid är dyrare än om du skulle välja ett väl ettablerat företag från början. Här kan du läsa mer om de webbhotell i Sverige som vi jämför.

 

8. Surftown - Advanced

Just nu erbjuder Surftown första året gratis på sitt starter och advanced paket om du beställer det genom oss! Klicka på ”beställ nu” för att komma till advanced erbjudandet.

Vill du istället utnyttja erbjudandet på deras starter paket klicka här

Utrymme

50gb

Trafik

50gb

Antal domäner

20

Backup

Ja

0kr / mån 89kr / mån

Beställ Nu

 

2. Din webbplats kan försvinna när som helst

Om den gratis webbleverantören du väljer befinner sig i eventuella problem kan de stänga av sina tjänster bara så där. Du kommer sannolikt att varnas om detta enligt deras villkor, men det betyder inte att webbplatsens innehåll är säkert.

Men om företaget skulle gå helt i konkurs, är risken att allt ditt innehåll blir raderat för gott. Dessa gratis webbhotell har också varit kända för att ta bort webbplatser om de bryter mot T & C-tjänsten på något sätt. Vilket är en stor risk.

Om du använde deras "gratis domän" när det händer, blir alla länkar som du byggt till din webbplats värdelösa. När du publicerar ditt innehåll på en annan webbplats, är du tillbaka på ruta ett när det gäller sökmotoroptimering (SEO).

Börja med ett domännamn som du äger. Och med ett webbhotell som gör att du enkelt kan säkerhetskopiera och överföra din webbplats.

 

3. Vill du sälja din blogg? Kan bli svårt..

Om du läser T & Cs för de flesta gratis webbhotell, kommer du ta reda på att du inte äger den webbplatsen. Om du någonsin vill sälja eller överföra din webbplats till någon annan, kan du inte det. Det är deras egendom, inte din.

Se till att du läser det lilla fintstilta noggrant. Vissa gratis webbhotell har också varit kända för att behålla äganderätten till ditt innehåll också. Det är ganska galet, och speciellt oroande för professionella fotografer och artister som kan ladda upp bilder av sitt arbete.

 

4. Ingen serverkontroll

Låt oss säga att du publicerar ett inlägg som börjar bli populärt på Reddit eller eller något annat forum. Risken blir då att du kommer överskrider gränsen för bandbredd som du har tillgång till på ditt gratis webbhotell. Din webbplats kommer stängas ner, och du kommer att förlora massor av traffik.

Återigen det är bättre att köpa premium hosting från början, eller i detta fall utnyttja Surftowns gratis erbjudande endast på hittawebbhotellet. De allra flest hoppas så klart på att just deras hemsida eller blogg ska bli populära, men då handlar det också om att förbereda webbplatsen för just det.

 

5. Det kommer att se hemskt ut

Det finns ett antal anledningar till att webbplatser som tillhandahålls av gratis tjänster brukar se hemska ut.

Oftast kan du bara välja mellan några grundläggande teman. Du kanske kan ändra färgerna och göra några små layoutändringar, men det är väldigt svårt att få till en bra webbplats på så vis.

Dessutom måste du leva med tvungna annonser. Många gratis webbhotell räknar med att tjäna pengar från din webbplats. Igen är ingenting gratis. Så förvänta dig att se några ganska irrelevanta annonser (eller annonser som direkt konkurrerar med din egen webbplats) stänkt över dina sidor. Detta är inte alltid fallet, men det är mycket vanligt.

 

6. Du kan inte förbättra din webbplats

Som jag sa kommer du knappt att kunna anpassa din webbplats. Men en annan fråga är den fullständiga bristen på plugins och andra användbara bitar som kan hjälpa dig att förbättra din webbplats i framtiden.

Du kan glömma avancerad anpassning. Om du vill sälja några saker, starta en postlista, etc. behöver du ofta installera plugins (speciellt om du använder WordPress). Gratis webbhotell erbjuder bara de allra grundläggande delarna, som inte innehåller plugins. Om du vill göra något mer än dessa väldigt grundläggande måste du uppgradera till deras premium webbhotell.

 

7. Den där gratis domänen, behöver inte vara en domän

Vanligtvis när du registrerar dig för ett gratis webbhotell får du ett "gratis domännamn". Detta brukar se ut så här: mysite.yourfreesite.com. Inte speciellt professionellt, eller hur?

Kom ihåg att din webbplatsadress inte är din egen. Vad du erbjuds här är en underdomän. För att upprepa, äger du aldrig detta domännamn. Om deras tjänst stängs av kommer din webbplats och ditt "gratis domännamn" sannolikt att stängas ner med webbhotellet.

Det är väldigt enkelt och billigt att köpa domän. Misshosting brukar vara de billigaste och har ibland erbjudanden där du kan köpa domäner för endast 10 kr. Kolla in dem här.

 

8. Flytta är en mardröm

Om du någonsin vill flytta din webbplats till en annan webbleverantör, förbered dig på ett skur av besvär om du använder en gratis leverantör.

Dessa leverantörer gör det ofta så komplicerat som möjligt för dig att migrera bort från sina tjänster. De gör detta i hopp om att du kommer att bli trött av alla problem som följer med att flytta din webbplats, vilket egentligen är att utpressa dig till att betala för deras tjänst.

 

9. Google kommer inte göra dig några gentjänster

Dagarna då Google behandlade "professionella" webbplatser lika med "gratis" webbplatser är helt över (om det någonsin fanns en sådan tid). Detta beror på att så många av de gratis sajterna är av så låg kvalitet att Google (ofta) antar att alla inte är så bra.

Den verkliga skadan är för din sökmotoroptimering. Webbplatser på gratis webbhotell är mogna mål för spammare. Därför måste du vara vaksamare för att avvärja spammare. Du kommer också att finna det svårare att ranka din webbplats för vissa nyckelord om du använder en gratis leverantör på en av deras underdomäner än med en där du själv äger domänen.

 

10. Du kommer inte att tjäna en krona

Om du hoppas på att tjäna några pengar på annonser från din webbplats kommer du bli besviken. De flesta gratis webbhotell förbjuder dig från att inkludera annonser eller affiliate länkar på din webbplats.

Gör din webbplats framtid säker. Om du vill tjäna pengar på din webbplats, använd en premiumleverantör från dag ett. Detta garanterar att du har full kontroll över din webbplats, ditt innehåll och hur du väljer att tjäna pengar på det innehållet.

Jag har nu rekommenderat Surftown eftersom de erbjuder en sådan rabatt, vilket gör dem ”gratis”, men vi jämför även 5 ytterligare webbhotell som vi alla anser vara riktigt bra!

Klicka här om du är ute efter ett billigt webbhotell. Klicka här om du intresserad av det bästa webbhotellet.

 

Skribent: Alexander Milivojevic Sandvik

Surftown - Starter

Just nu erbjuder Surftown första året gratis på sitt starter och advanced paket om du beställer det genom oss! Klicka på ”beställ nu” för att komma till starter erbjudandet.

Vill du istället utnyttja erbjudandet på deras advanced paket klicka här

Utrymme

20gb

Trafik

30gb

Antal domäner

1

Backup

Ja

0kr / mån 49kr / mån

Beställ Nu

8. Surftown - Advanced

Just nu erbjuder Surftown första året gratis på sitt starter och advanced paket om du beställer det genom oss! Klicka på ”beställ nu” för att komma till advanced erbjudandet.

Vill du istället utnyttja erbjudandet på deras starter paket klicka här

Utrymme

50gb

Trafik

50gb

Antal domäner

20

Backup

Ja

0kr / mån 89kr / mån

Beställ Nu

Snabblänkar

pil

FRÅGOR & SVAR

Vad är en virtuell server?Liten pil

Virtuell server eller VPS som det även kallas, VPS står för Virtual Private Server. En virtuell server är en typ av server lösning där kunden själv kan administrera över alla delar av servern.Läs mer här

Vad är en dedikerad server?Liten pil

Hos de flesta webbhotell erbjuder idag både dedikerade servrar, men också Virtuella sådana. När du har en dedikerad server hyr du en egen server (maskin) i en lokal fylld med andra servrar. Du kan själv bestämma vilka konfigurationsinställningar du vill ha.Läs mer här

Vad är ett SSL – Certifikat?Liten pil

Ett SSL – Certifikat går att jämföra med din legitimation. SSL-Certifikat är hemsidans legitimation, det säkrar sidans identitet och vem som innehar den. Att ha SSL-Certifikat skapar dessutom en auktoritet för hemsidan, vilket ger användaren en säkerhet när de besöker sidan. Detta är något hemsidan måste ha om du har tänkt att du ska kunna ta betalt genom din hemsida. Person- och bankuppgifter blir ej skyddade om det inte finns ett sådant certifikat för webbplatsen som hanterar betalningarna.

Vart får jag mitt SSL Certifikat från?Liten pil

Vi rekommenderar att du köper det från ditt webbhotell du har din domän på. Just nu erbjuder Misshosting gratis SSL certifikat om du hyr webbhotell där.Klicka här för att gå till erbjudandet

Hur stort utrymme behöver jag?Liten pil

Det beror helt på vad din hemsida ska göra. Är hemsidan främst textbaserad går det utmärkt att välja något enklare alternativen hos webbhotellet. Ska du ladda upp mycket bilder och videoklipp kommer du behöva ett större lagringsutrymme och mer resurser. Då föreslår vi att du väljer ett av de större paketen.

Hur byter jag webbhotell?Liten pil

Jämför webbhotell här på hittawebbhotellet. Välj det webbhotell som uppfyller dina krav. Flytta sedan över din domän till det nya webbhotellet. Detta kan kännas lite knepigt, men de webbhotell vi rekommenderar har bra instruktioner på hur du går tillväga. Kort beskrivet behöver du först få en auktoriseringskod från ditt gamla webbhotellet, den koden skriver du in i kontrollpanelen i hos nya webbhotell.

Vad är en molntjänst?Liten pil

En molntjänst är en teknik som möjliggör hantering av program och datalagring över internet. Det fungerar på så sätt att du sparar filer, bilder, videoklipp m.m. på en server via internet istället för lokalt på din dator eller annan enhet.