Skapa hemsida

Att skapa en hemsida är inte alls lika svårt som det var för 10-15 år sedan, tvärtom det är relativt enkelt 2023. Du behöver inte kunskap inom programmering längre…

Följ rätt metod.
Välj rätt plattformar.
Använd rätt verktyg.

…Så kommer du klara dig alldeles utmärkt.


misshosting_logo.png Läs Mer

1. Miss Hosting - Small

Miss Hosting rankar vi som bästa webbhotell för 2023. De har flest alternativ när det kommer till VPS och dedikerad server. Deras mest prisvärda webbhotell är ”Professional”. Där får du mest valuta för pengarna.

Det är dessutom ett fantastiskt företag att samarbeta med.

checkmark

Gratis Sitebuilder

checkmark

Gratis SSL Cert

checkmark

Bäst i test

Beställ Nu

1kr / år

79kr / år

Steg #1 - Köpa webbhotell

Det första steget är att köpa ett webbhotell där du kan ha din hemsida på. När det kommer till ämnet webbhotell har vi en mängd artiklar som hjälper dig förstå vad ett webbhotell är, hur du väljer ett webbhotell beroende på vad för hemsida du ska bygga. För att göra så enkelt för dig som möjligt har vi valt att rekommendera' Miss Hosting för detta projekt.

Steg #2 - Köpa domän

Ditt domännamn är det din hemsida kommer heta. Vi kan dra liknelsen mellan ditt boende och webbadressen. Precis som ditt boende har en verklig adress kopplade till sig, har din hemsida också det. Så även det måste du köpa i samband med att du köper ett webbhotell.

Steg #3 – Utvecklingsverktyg

Du kommer behöva välja mellan att göra hemsidan själv eller anlita en webbyrå så som tribusoft.se/webbyrå. Anlitar du dem kommer de hjälpa dig med de två punkterna ovan. Ska du istället försöka dig på att göra hemsidan själv, har du lite olika alternativ att välja på. Alternativ ett, bygg hemsidan med ett hemsideverktyg så som eller hemsida24. Dessa verktyg är bland de enklaste att använda sig av. Dock är de relativt begränsade också. Alternativ två, göra hemsidan med ett CMS (Content management System), kanske mest känt är Wordpress. För delen med Wordpress är att det är gratis och är anpassat för nybörjare hela vägen till erfarna webbutvecklare.

Att bygga hemsida

Det allra enklaste är att använda en tjänst så som eller hemsida24. Vidare kan ni:

  • Använda ett content management system (Wordpress eller liknande)
  • Bygg en hemsida från grunden
 

Det första och andra alternativet är klart bäst för den som vill komma igång på ett snabbt och enkelt sätt med sin hemsida. Med både hemsida24 kan du utan förkunskaper skapa din egen hemsida. Det är enkelt, prisvärt och resultatet blir proffsigt. Välj ett designförslag som passar dig och kom igång!

Att bygga en hemsida från grunden kommer kräva att du har goda kunskaper inom olika kodspråk. Dessutom är detta alternativ dyrast av de tre. Dock är fördelen här att du inte är begränsad när det kommer till design eller funktionalitet. Skulle detta alternativ vara intressant kan ni höra av er på info@hittawebbhotellet.se för att få ett prisförslag beroende på vilken typ av hemsida ni är intresserade av att utveckla.

Vi kommer att gå igenom alla dessa tre metoder nedan.

Bygg en hemsida med CMS

Kunskap: Över grundläggande kunskap av dator och internet; HTML, CSS och PHP (inte obligatoriskt men bättre om du vet grunderna)

Verktyg: WordPress, Joomla och Drupal

Ett CMS eller ett Content Management System är byggt på så sätt att det passar nybörjare till erfarna webbutvecklare.

Det är ett program som gör det enkelt att skapa och hantera innehåll på nätet. De flesta är gratis att använda.

Om du vet grunderna i HTML, CSS eller PHP är det fördelaktigt för dig. Det är inte ett stort problem om du inte vet eftersom dessa plattformar är väldigt intuitiva. Här är de tre bästa valen av CMS-plattformar du kan välja efter ditt behov.

Snabb översikt

skapa hemsida 1
Wordpress

WordPress, är klart störst när det kommer till CMS, det används mest i bloggar och små till medelstora hemsidor. Dock är det även använt i stora hemsidor också, många föredrar WYSIWYG Editor är det enda du behöver lära dig för att publicera ditt första innehåll.

Denna plattform är för nybörjare, såväl som mer avancerade webbutvecklare. Den har många gratis plugins och teman i sitt eget förråd.

skapa hemsida 2

Fördelar med wordpress

  • Flexibel och anpassningsbar,
  • Lätt att använda,
  • Många lärarresurser,
  • Utmärkt community & support
 

Nackdelar med wordpress

  • Behöver kunskap om olika kodspråk för stora visuella anpassningar,
  • Uppdateringar kan orsaka problem med plugins

Joomla

Joomla liknar WordPress på många sätt. Det är också lätt att använda, enkelt att installera och kan enkelt utökas med hjälp av moduler - motsvarande WordPress-plugins. Som ett resultat är det det näst bästa alternativet för nybörjare.

Men för nybörjare kan det bli mer skrämmande att utforska Joomla på grund av antalet tillgängliga alternativ. Förutom den vänstra menyn finns också en meny i toppfältet precis ovanför "Control Panel" -logotypen. För att undvika förvirring, kom ihåg att några av artiklarna från menyn till vänster och övre menyn är likartade, inklusive "Innehåll", "Användare" och "Extensions".

Precis som WordPress har Joomla några stilar och mallar som snabbt kan ge din webbplats ett distinkt utseende. Men av alla tre innehållsförvaltnings system erbjuder Joomla den enklaste lösningen när det gäller att skapa ett socialt nätverk.

skapa hemsida 3

Fördelar med Joomla

  • Mer tekniskt avancerad,
  • Hemsidor presterar i allmänhet bättre,
  • Säkerhet på företagsnivå
 

Nackdelar med Joomla

  • Kontrollpanelen är svårare att greppa,
  • Medel svårt att använda - Inte lika lätt som WordPress, inte så avancerat som Drupal

Drupal

Erfarna webbutvecklare talar för att Drupal är den mest kraftfulla CMS:en.

Det är dock också det svåraste att använda. På grund av sin flexibilitet är Drupal det näst mest använda CMS i världen, men det är inte en favorit bland nybörjare. För att framgångsrikt bygga en "komplett" hemsida med hjälp av Drupal behöver du lära dig grunderna i kodning. Kontroll panelen är också tuff för nybörjare.

skapa hemsida 4

Fördelar med Drupal

  • Mycket hjälp material finns tillgängligt,
  • Uppdateringar integreras ”seamless”
 

Nackdelar med Drupal

  • Svår inlärningskurva - rekommenderas för avancerade användare

Wordpress hemsida

Guide för att bygga en hemsida i WordPress.

Nu borde du redan ha ett webbhotellskonto och ett registrerat domännamn. Har ni inte det? Föreslår jag att du kollar på vår topplista för webbhotell. Annars kan du klicka dig vidare till wordpress hemsida och följa deras sju stegs guide.

Vi har ambitionen att driva Sveriges största jämförelse för webbhotell. Vi arbetar aktivt för att bli det, därför uppmanar jag dig att kika på den samt lämna feedback.

info@hittawebbhotellet.se

Steg 1: Hitta WordPress installationsprogrammet i ditt webbhotell

Webbhotelltjänster har vanligtvis ett snabbt installationsprogram för att installera WordPress och andra vanliga plattformar.

Så logga in på ditt webbhotellskonto och ta reda på vilken installatör du har. De populära namnen du ska söka efter är Softaculous, QuickInstall eller Fantastico.

Vissa webbhotell, så som Misshosting har gjort det extremt lätt att installera wordpress.

skapa hemsida 5

Det krävs ett par klick, så är du klar.

Steg 2: Installera WordPress via installationsprogrammet

Softaculous är den mest populära auto installatören och den finns på cPanel. Jag kommer att gå igenom installationen via Softculous. De andra installatörerna är ganska mycket detsamma.

Klicka på Softaculous och klicka sedan på "Installera" över WordPress för att börja installationen.

skapa hemsida 6

Här kommer det viktiga:

skapa hemsida 8

Konfigurera alternativen enligt följande, lämna andra fält till standardkonfigurationen (kommer att sortera senare) och klicka på Installera.

Logga in nu på din WordPress-hemsida. Din hemsidas inloggningssida kommer att se ut som wp-login.php efter webbadressen du ställt in. Till exempel ”Hittawebbhotellet.se/wp-login.php”

Steg 3: Installera ett tema och några viktiga plugins

Därefter måste du installera ett tema och plugins. Ta en titt på den vänstra sidan av din dashboard.

Det finns massor av gratis färdiga teman som finns tillgängliga i WordPress-katalogen.

Om du vill bläddra i dessa fria teman går du till "Utseende> Teman> Lägg till nytt", leta efter det tema som vill använda och klicka på installeringsknappen.

Här är några viktiga gratis plugins. Sök efter deras namn på WordPress plugins katalogen för att hitta dem. Observera att installationen av bara ett plugin från varje kategori är tillräckligt.

För SEO: Yoast SEO, allt i ett SEO-paket

För säkerhet: iThemes Security, Wordfence Security

För hemsida statistik: Jetpack av WordPress.com, Google Analytics för WordPress av Monster Insights

För formulär: Contact form 7

För prestanda: W3 Total Cache, WP Super Cache.

Därefter är du klar.

Gratis hemsida

Hemsida24

skapa hemsida 9

Hemsida24 är ett väletablerat företag som har uppmärksammats av institutioner så som Dagens Industri, tv4 och ComputerSweden. Hemsida24 är ett internetbaserat verktyg för att skapa hemsidor och e-butiker. Du får ett professionellt resultat samtidigt som du har full kontroll och kan uppdatera hemsidan från vilken dator som helst. Idag använder fler än 14 000 svenska företag vårt hemsideverktyg för att bygga, administrera och anpassa sina hemsidor.

Steg för steg hur du bygger en hemsida

  • Registera dig på Hemsida24.
    De erbjuder tre paketlösningar. Till och med en lösning för dig som vill starta e-handel.
  • Välj design för din hemsida.
    Precis som innan är det bara att välja design och skriva texter till din hemsida. Även här blir du bemött av introduktions filmer som talar om hur just du kommer igång.
  • Klart
    Glöm inte att hemsida24 erbjuder fantastisk kundservice, så om du behöver hjälp med något, uppmanar jag dig att höra av sig till dem direkt.

Om du vill bygga hemsidan från grunden

För att bygga en hemsida från grunden behöver du lära dig följande kodspråk.

HTML (Hyper Text Markup Language)
• HTML är den grundläggande strukturen för hemsidor och webbapplikationer. Det består av sekventiella taggar som har en öppning och en stängning, och strukturellt ett nyckelord som bifogas av vinkelbeslag. Ex: <strong> <strong>

 

CSS (Cascading Style Sheets)
• CSS är det stilningsspråk som används för att dekorera HTML-markeringen av en hemsida. Utan CSS skulle din hemsida vara en stor vit vägg som har lite orörd text och bild på den. CSS är det som gör sidan levande.

 

Kod/scriptspråk
• HTML och CSS är ingenting utan skriptspråk eftersom de inte är interaktiva. För att skapa en dynamisk hemsida som svarar på användare behöver du språk som JavaScript och jQuery. Server-språk som PHP, Python och Ruby kan också behövas över tiden.

 

Databashantering
• För att lagra, hantera och komma åt användarinmatningsdata på en hemsida behöver du en databas. Ett databashanteringssystem som MySQL, MongoDB och PostgreSQL används i server-sidan för att göra detta jobb effektivt.

 

FTP (File Transfer Protocol)
• FTP används för att enkelt överföra en hemsidas källfiler till sitt webbhotell. Det finns webbaserade såväl som datorbaserade FTP-klienter som kan användas för att ladda upp sina filer till servern.

Köpa hemsida

Om du är intresserad av att köpa en hemsida vill jag presentera vår webbyrå Tribusoft.se. Vårt team består av en grafisk designer, en webbutvecklare och en SEO konsult. Vi har en unik expertis på att skapa hemsidor som på ett effektivt sätt klättrar i Google SERP.

Hittawebbhotellet.se är ett exempel på en av våra hemsidor som vi skapat från grunden. Den är utvecklad precis enligt Googles riktlinjer vilket ger den en extra skjuts på SERPEN. För visst är det så att du som läser denna text kommer direkt från Googles sök?

Skulle du vara intresserad av att köpa en hemsida kan ni höra av er på: info@hittawebbhotellet.se för att få en skräddarsydd offert för just ditt behov.

Hemsida för företag

Ska du driva en hemsida i ett affärssyfte är det alltid en god idé att nyttja Googles organiska trafik. Låt säga att du säljer städtjänster, då hade du förmodligen velat synas på relevanta sökord på Google. Du kan också betala Google för att de ska visa din hemsida via annonser, skillnaden med att arbeta med SEO är att du slipper betala för varje klick.

Det är få som vet vad SEO innebär och därför är det ett guldläge att ligga i framkant med det.

pil

FRÅGOR & SVAR

Vad är ett webbhotell?Liten pil

Ett webbhotell är det som möjliggör att du kan ladda upp en hemsida på internet. Ett webbhotell består av en fysisk server som har en internetanslutning. Leverantören av webbhotellet har delat upp servern på flera konton som de hyr ut till den som vill publicera innehåll på internet.

Vilket webbhotell ska jag välja?Liten pil

Först och främst handlar det om att förstå dina behov inför valet av webbhotell. Det blir svårt att välja rätt webbhotell utan att veta vad du behöver. Dessa frågor är bra att veta svaret på innan du väljer.

  • Vilken typ av hemsida utvecklar du?
  • Vill du ha något vanligt som en Wordpress blogg eller något mer avancerat?

Klicka här för att läsa hela inlägget.

Hur byter jag webbhotell?Liten pil

Innan du säger upp ditt nuvarande webbhotell bör du välja ett nytt webbhotell. Därför lönar det sig att jämföra webbhotell innan.

  • Steg 1. Köp ett nytt webbhotell.
  • Steg 2. Säkerhetskopiera din hemsida till det nya webbhotellet.
  • Steg 3. Kontrollera att du inte har missat något.

Klicka här för att gå till hela guiden.

Vilket webbhotell är bäst?Liten pil

Vi på hittawebbhotellet strävar efter att hela tiden förse våra användare med rykande färsk information om webbhotellmarknaden. Här kan du läsa mer om vilket webbhotell som är bäst för 2023.

Vad är en virtuell server?Liten pil

Precis som ett webbhotell är en Virtuell server (VPS) bestående av en dedikerad server som är uppdelad på flera användare. Skillnaden här är att det är betydligt färre användare på samma server.

Vad är en dedikerad server?Liten pil

En dedikerad server består av en fysisk server som privatpersoner eller ett företag hyr plats på för att lagra information på internet. Ordet "dedikerad" refererar till att du är ensam om att använda den servern, till skillnad från ett webbhotell eller en virtuell server där servern är uppdelad i flera delar.

Vart får jag mitt SSL Certifikat ifrån?Liten pil

SSL-certifikat är små datafiler som digitalt binder en kryptografisk nyckel till din webbplats. När SSL certifiktatet är installerat på ett korrekt sätt, blir du tilldelad ett https-protokoll som möjliggör säkra anslutningar från en webbserver till en webbläsare.