Vad är en VPN?
Ultimata guiden för VPN 2020

I den här guiden kommer vi berätta om allt du behöver veta om VPN. Vi listar de 6 populäraste leverantörerna för VPN i Sverige och kommer djup dyka i ämnet.

Vad gäller hur vi placerar VPN-leverantörerna gör vi det genom följande kriterier:

 • Kundsupport
 • Användarvänlighet
 • Stöd för antal länder
 • Hastighet
 • Pris

Du kommer att lära dig hur en VPN fungerar och vad du kan använda VPN till. Vi kommer också ha en detaljerad jämförelse över de största och bästa VPN-tjänsterna här i Sverige.

Notera att informationen rörande VPN inte påverkas av de leverantörer vi väljer att marknadsföra. Vidare är HittaWebbhotellet Sveriges största guide för webbhotell, men eftersom så många har efterfrågat att vi ska börja jämföra VPN gör vi det nu också.

BÄST

expressvpn_logo.png

1. ExpressVPNExpressVPN är ett utmärkt val för dig som vill ha det bästa. Av de sex olika VPN leverantörerna anser vi att ExpressVPN är den bästa VPN:en här i Sverige.

De är bäst på alla punkter förutom pris då de ligger något högre än övriga.

checkmark

AES kryptering

checkmark

Snabbast

checkmark

Bäst plattform

checkmark

Bäst kundsupport

Beställ Nu

70kr / mån

Vi jämför VPN på ett rättvist sätt

2. NordVPNVi har valt att placera dessa på en andra plats, men det kunde lika gärna ha varit en delad första plats. Deras tjänst är väldigt likvärdig till ExpressVPN. De är dessutom billigare, så NordVPN kan absolut vara en bra alternativ till ExpressVPN om priset avgör.

43kr / mån

Beställ Nu

3. SurfSharkSurfShark är en personlig favorit hos oss. Deras grafiska profil är den bästa av de leverantörer vi jämför och deras tjänst är väldigt bra. Dessutom har de ett väldigt billigt pris för deras VPN mot det du får.

Här kan vi snacka valuta för pengarna.

56kr / mån

Beställ Nu

4. UltraVPNUltraVPN är en VPN tjänst som vi inte har allt för mycket erfarenheter av. De är väldigt nya på marknaden och har inte marknadsfört sig lika hårt här i Sverige som de ovan.

Däremot är de väldigt uppskattade bland VPN användare.

31kr / mån

Beställ Nu

5. CyberGhostCyberGhost är en äldre aktör och erbjuder också en bra VPN tjänst. Något som du enbart får hos CyberGhost är att du kan använda din prenumeration på 7 enheter samtidigt.

38,50kr / mån

Beställ Nu

6. ZenMateZenMate erbjuder en kostnadseffektiv VPN och detta gör dem via företaget Kape Technologies som äger en rad andra tjänster däribland CyberGhost.

46kr / mån

Beställ Nu

Vad är en VPN och hur använder du en?

En VPN används primärt för att dölja vart du surfar ifrån. Du har alltså möjlighet att använda dig av ett kluster av servrar och välja vart ifrån din uppkoppling ska gå igenom. Med hjälp av en VPN kan du på så sätt skydda dig på offentliga nätverk.

Vidare har användningen för en VPN-tjänst har blivit allt mer vanligt under de senaste åren. Och anledningarna till detta har även blivit allt fler. Förutom att du får tillgång till ett större utbud av filmer och serier från netflix, hbo med fler.

Har vi människor i samhället blivit allt mer medvetna av hur företag använder vår personliga data till att bland annat sälja den till företag som i sin tur vill sälja sina produkter.

Vidare som många numera säkerligen känner till, Cambridge Analytica skandalen. Här fick vi alla lära oss hur företaget Cambridge Analytica samlat in personlig information på miljoner Facebook-användare som senare har använts för att styra utfallet för det amerikanska valet 2016 genom digital marknadsföring.

I takt med att allt digitaliseras ökar informationen och mängden data på oss människor. Huruvida det är bra eller inte låter jag vara osagt.

Poängen här är att efterfrågan på VPN har ökat drastiskt de senaste åren.

Vad är en VPN-tjänst?

Vad är en VPN

VPN står för ”Virtual private network” eller ”virtuellt privat nätverk” som det kallas för på svenska. En VPN är en dataförbindelse vars anslutning är säkrat med kryptering. Krypteringen sker mellan din enhet och VPN-servern som du är uppkopplad mot. På så vis blir all trafik mellan dig och internet säkert och hemlig. Detta illustreras bra på bilden ovan.

Från början användes dessa lösningar för att möjliggöra att visst typ av innehåll inte skulle visas om du inte hade rätt till att ta del av det. På universitet exempelvis där enbart du som student eller lärare ska få tillgång till vissa avhandlingar och andra publikationer används dessa virtuella privata nätverk frekvent.

Hur fungerar en VPN?

När du ska konfigurera en VPN behöver du två saker ett konto på en VPN-tjänst och en vald server att ansluta till. Vanligtvis när du är kund hos en av ovanstående är redan de olika servrarna inställda och redo för dig att ansluta när du vill. Som klient måste du logga in på servern. Detta för att enbart de som har tillgång till VPN-anslutningen ska kunna logga in på det. Hur du loggar in varierar beroende på vilken tjänst du har valt, men det vanligaste är att du loggar in med ditt användarnamn och lösenord som du gjorde när du skapade kontot. Om du har loggat in korrekt skapas en säker tunnel, precis som på bilden ovan. Denna tunnel säkerställer att all data som skickas och tas emot är krypterad. På detta sätt kan endast sändare och mottagare se vad som har skickats. Detta kallas också en VPN-tunnel.

Vad används VPN till?

Den kanske mest självklara frågan efter att gått igenom exakt vad en VPN är och hur en VPN fungerar, är vad används den till?

Det är ju trots allt därför du är intresserad av att köpa en VPN, för att använda den och inte lära dig tekniken bakom tjänsten.

1. Dölj din IP-adress och på så vis din identitet
Som vi tidigare har nämnt i denna artikel handlar användningen främst om att du kan dölja din identitet och vart ifrån du är uppkopplade till internet. Med dessa tjänster som vi rekommenderar på webbplatsen kan du enkelt ändra din IP-adress till någon annan plats i Sverige eller till och med ett helt annat land.

Denna funktionalitet kommer med många fördelar. Bland annat kommer din internetleverantör inte längre kunna övervaka vilka webbplatser du besöker eller vilka internettjänster du använder. Dessutom kan annonsföretag heller inte spåra dig med hjälp av cookies och liknande och därmed skapa en profil om dig som de senare kan använda för riktad marknadsföring.

Enkelt sagt, hade alla använt en VPN-tjänst hade aldrig Cambridge Analytica kunnat påverka valresultat som de gjorde.

2. Skydd mot hackare
För att en hackare ska kunna hacka sig in på din dator eller nätverk måste det finns en tydlig väg in. Genom att krypera data blir den vägen mycket otydlig. Det betyder inte att du är 100 procent säker mot hacker attacker, men det kommer göra det oerhört mycket svårare för en hackare att ta del av din data.

VPN-leverantörerna har verkligen förstått att detta är viktigt för VPN användare. Där erbjuder exempelvis ExpressVPN, NordVPN och SurfShark kryptering i militärklass, så kallad AES 265-bitars kryptering. Detta gör att det kräver oerhörda resurser för att lyckas hacka en sådan kryptering och på så vis kan du känna dig väldigt trygg.

3. Använd tjänster som inte annars går att använda
Du har säkerligen stött på någon streamingtjänst som inte fungerar här i Sverige då de kanske inte har licenser att streama här.

Eller har du kanske velat se en film eller serie på din favorit streamingtjänst, men inte kunnat då innehållet inte varit tillgängligt här i Sverige.

Med en VPN kommer du aldrig ha det problemet längre. Detta kallas för ”geoblockeringar” och innebär att webbplatsen så som HBO eller Netflix sätter olika geoblockeringar för att de inte har tillåtelse att visa vissa filmer eller serier utanför USA exempelvis. När du då loggar in på Netflix eller HBO känner webbplatsen av vart du är uppkopplad ifrån.

Men genom att du använda en VPN och byta IP-adress kan du lura systemet till att tro att du är uppkopplad från New York till exempel.

Ett annat exempel är våra inhemska tjänster. SVT play tillåter endast svenska IP-adresser att ta del av innehållet. Om du då till exempel är på semester i ett annat land, kan du då slå på din VPN och sätta din IP-adress här i Sverige och på så vis ha tillgång till det svenska materialet.

4. Kom åt blockerade webbplatser
Detta gäller kanske inte i Sverige då vi har tillgång till allt material, som är lagligt det vill säga.

Detta är inte historian för andra länder däremot. I länder så som Ryssland, Iran, Nordkorea eller Kina är många tjänster och webbplatser förbjudna och blockerade.

Om du tänkt att bo eller resa till ett sådant land kan det vara smart att ha en VPN för att du ska kunna ta del av information på diverse nyhetstjänster och andra typer av social media.

5. Spara pengar
Något som få vet om är att internettjänster, eller e-handel webbplatser numera är så pass smarta att de vet vad människor är beredda att betala beroende på vart de köper ifrån. En vanlig industri där detta förekommer är flygindustrin.

För det första sparar dessa flygbolag ”cookies” det vill säga data på dig. Den datan förstår om du exempelvis planerar en resa till Spanien, då du aktivt kanske har börjat söka efter information rörande Spanien, du kanske letar efter det bästa resmålet i Spanien och har börjat aktivt leta flygbiljetter för resan.

Med detta sagt, känner du säkert igen att priserna för samma flygbiljett helt plötsligt har gått upp i pris med några hundralappar bara en dag senare?

Detta händer på grund av det vi har beskrivit ovan. Detta gör flygbolagen för att tjäna mer pengar på biljetten, men också för att skapa en stress hos dig som planerar resan. De vill säkra att du köper flygbiljetten och genom att få dig att tro att biljetterna kommer bara att fortsätta gå upp i pris om du inte köper den idag, kommer i de flesta fall leda till att du köper biljetten samma dag.

Vidare som allt färre känner till är att beroende på vart din IP-adress är kopplad kommer ditt pris se annorlunda ut. Om du exempelvis är uppkopplad mot Indien så kommer du finna betydligt billigare flygbiljetter än om du är uppkopplad här i Sverige.

Kort guide för de vanligaste VPN-protokollen

VPN anslutningar fungerar vanligtvis via en virtuell punkt till punkt anslutning. Det är även det vi tidigare har kallat för ”tunnel”. Den tunnel är där alla data krypteras precis som på bilden vi tidigare skrivit om. De VPN leverantörer vi marknadsför erbjuder dig möjligheten till att själv ställa in dessa säkerhetsprotokoll helt själv.

Nedan kommer vi gå igenom de allra vanligaste metoderna som är OpenVPN, PPTP, Softether och IPSek / L2TP.

OpenVPN

OpenVPN är en VPN lösning med öppen källkod. Denna metod bygger på OpenSSL. Detta innebär att alla de krypteringsalternativ som erbjuds av openSSL går att använda i öppna VPN anslutningar. Denna AES-anslutning ses ofta som det säkraste alterantivet. För att skapa en sådan anslutning måste man använda certifikat. På så sätt vet både VPN-servern och klienten hur man krypterar och dekrypterar data. Detta kallas “kryptering” och “dekryptering” i en VPN. OpenVPN är känd som den säkraste VPN anslutningen. Dessutom gör den faktiska källkodningen den tillgänglig på olika plattformar. Därför rekommenderar vi denna typ av anslutningen.

Point-to-Point Tunneling Protocol (PPTP)

Point-to-Point Tunneling Protocol eller PPTP som det förkortas till är en enkel metod för att åstadkomma ett virtuellt privat nät. Detta är inte alls en lika säker tunnel, som med metoden som du kan använda när du använder dig av OpenVPN.

Därför är det många som anser att detta är ett något sämre alternativ när det kommer till att upprätta en VPN.

Softether

Detta är ett av de nyare VPN protokollen. Även detta har en öppen källkod och fri att anpassa efter sina egna behov. Skillnaden på OpenVPN och Softether är att VPN protokollet körs snabbare och stabilare.

Sist men inte minst har vi IP Security och Layer 2 Tunneling Protocol

Ip Security (IPsec) och Layer 2 Tunneling Protocol (L2TP) är två olika protokoll, men som fungerar i harmon med varandra. IPsec tar hand om krypteringen medan L2TP tar hand om signalen som behöver ställas in. Detta är också anledningen till att protokollen ofta används i kombination med varandra.

Fördelen med detta två protokoll är att de enkelt går att installera på många enheter och det är även därför detta är väldigt populärt.

Frågor och svar gällande VPN

Nedan finner ni en snabb Q&A om VPN.

Vad är en VPN tunnel?

Kort sagt kan det förklaras med att en VPN tunnel är en krypterad länk mellan din dator eller mobila enhet och ett externt nätverk. En VPN tunnel kan ge ett sätt att dölja en del av din online aktivitet.

Är VPN lagligt?

Många undrar om VPN verkligen är lagligt här i Sverige. Svaret är ja, VPN är lagligt här i Sverige.

Vad är en VPN anslutning

En VPN anslutning är en tjänst som du registrerar dig för. En VPN, tar din internetanslutning och gör den säkrare och gör dig anonym när du surfar på internet.

Vad betyder VPN?

VPN står för (Virtual Private Network) eller Virtuellt Privat Nätverk på svenska. Och är en brygga mellan internet och dig. En VPN möjliggör att du kan surfa anonymt på internet.

Hur säkert är VPN?

Du kommer aldrig kunna vara 100 procent säker. Finns det en väg ut, finns det en väg in. Det kommer vi inte bort ifrån.

Däremot är dessa VPN:er som vi presenterar här på webbplatsen väldigt säkra. Vissa av dem använder sig av kryptering i militärklass, så kallad AES 265-bitars kryptering.

Vilken VPN tjänst är bäst?

Använd vår jämförelse för att hitta vilken VPN som är bäst för din enskilda situation.

Vad skyddar VPN mot?

När du använder en vpn går trafiken via en server som ligger någon annanstans i världen, vilket skyddar din dator från både spårning och intrångsförsök. Dessutom syns inte din riktiga IP-adress, något som gör det svårt för myndigheterna att hindra dig från att besöka vissa webbplatser.

Hur skaffar man VPN?

Att skaffa en VPN är enkelt.

 1. Välj en av VPN-leverantörerna i vår jämförelse.
 2. Registrera dig och betala för tjänsten du valt.
 3. Följ instruktionerna som du får från leverantörerna för hur du installerar din VPN på enklast sätt.

HittaWebbhotellets VPN jämförelse

ExpressVPN

ExpressVPN är ett utmärkt val för dig som vill ha det bästa. Av de sex olika VPN leverantörerna anser vi att ExpressVPN är den bästa VPN:en här i Sverige.

Deras servrar är snabba och finns i princip i alla länder runt om på denna jord. Vidare erbjuder de AES krypteringen som vi tidigare har nämnt är samma kryptering som militären använder. Notera att flera av de leverantörer som vi listar använder denna säkerhetslösning också.

Om du främst är ute efter att använda en VPN för steamingstjänster så som Netflix, HBO och så vidare är ExpressVPN rätt för dig. ExpressVPN har flest antal servrar i USA och utökar hela tiden då Netflix och HBO hela tiden försöker svartlista dessa IP-adresser. Dessutom är hastigheten så bra att streamingupplevelsen är minst lika bra som på ditt eget hemmanätverk.

Hastigheten är en av rankingfaktorerna i vår jämförelse och ExpressVPN levererar utifrån våra och andras tester den snabbaste upplevelsen. Till och med tiden det tar att ansluta till en server är snabbast på marknaden just nu. Med detta och deras stabilitet på deras servrar kommer du inte bli missnöjd.

Användarvänligheten är fenomenal. De har stöd för PC, Mac, Android, iPhone, surfplattor och andra spelkonsoler. Detta gör att du kan använda deras tjänst helt sömlöst. Vidare har de flera smarta funktioner inbyggda så som att de presenterar förslag på snabbare IP-adresser om det finns tillgängligt det vill säga.

Kundsupporten är i världsklass. De erbjuder kundsupport 24/7 vilket är behändigt då många är första gångs användare och kan behöva lite extra assistans i början.

Priset är i det högre spannet för dessa leverantörer, men valutan för pengarna är betydligt högre än deras konkurrenter. Vi kan varmt rekommendera expressVPN.

NordVPN

NordVPN har de flesta hört talas om, till och med om du kanske inte ens använder VPN. De har lyckats marknadsföra sig väldigt väl genom sociala medier, youtube, google med flera. De är bland de största VPN leverantörerna och har en fantastiskt bra tjänst.

Vi har valt att placera dessa på en andra plats, men det kunde lika gärna ha varit en delad första plats.

Precis som ExpressVPN erbjuder NordVPN en av de säkraste lösningarna på marknaden. De har en dubbelkryptering, vilket innebär att informationen passar två stycken servrar innan datan når internet. De använder AES krypteringen för detta.

Hastigheten för deras servrar är enastående. Du kan streama, eller spela helt utan fördröjning. Vilket vi skulle argumentera är ett måste för VPN leverantörer numera. Därför marknadsför vi endast leverantörer som erbjuder denna serverar klass.

Användarvänligheten är mycket bra. De har servrar i större delen av världen och investerar tungt i Skandinavien vilket gör att deras tjänst för oss här uppe blir extra bra.

Kundsupporten har du tillgänglig via chatt dygnet runt. Alla i supporten är väldigt insatta i produkten och kan svara på alla dina frågor snabbt och friktionsfritt.

Priset är väldigt bra. Det är ungefär hälften så billigt som ExpressVPN.

Surfshark

Surfshark är en relativt ny spelare, men har på kort tid vuxit och allt fler väljer dem som deras VPN leverantör. Vad gäller den grafiska profilen och hur de på ett smart sätt marknadsför sig ger vi dem 10/10. De har den bästa grafiska profilen av de vi jämför.

Vidare något som gör att de blir extra attraktiva är att deras pris är bland de lägsta på marknaden.

De erbjuder bland de flesta länder att koppla upp sig mot då de har runt 50 stycken och snittet på dessa VPN leverantörer är ungefär 30 stycken.

Kortfattat kan vi säga att dessa erbjuder en liknande tjänst som NordVPN och ExpressVPN, men till ett billigare pris.

Något du går miste om här är deras funktionalitet över flera enheter. Vårt tips är att använda dessa om de primärt kommer använda din VPN på en dator.

UltraVPN

UltraVPN är en VPN tjänst som vi inte har allt för mycket erfarenheter av. De är väldigt nya på marknaden och har inte marknadsfört sig lika hårt här i Sverige som de ovan.

UltraVPN sticker ut bland sina branschkollegor då de har huvudkontor i England. Det vanligare är att ha kontoret på en mer avlägsen plats så som de brittiska jungfru öarna eller panama så som ExpressVPN eller NordVPN har satt upp deras verksamhet.

Detta gör företagen för att på dessa platser gäller inte samma regler så som i USA eller Europa till exempel, när det kommer till integritet och spårning.

Däremot utlovar UltraVPN att de aldrig kommer ge ut information kring användare.

CyberGhost

CyberGhost är en äldre aktör och erbjuder också en bra VPN tjänst. Något som du enbart får hos CyberGhost är att du kan använda din prenumeration på 7 enheter samtidigt. Vanligtvis kommer du att vara begränsad till mellan 2 och 4 enheter, men CyberGhost låter använda alla tänkbara enheter samtidigt.

CyberGhost ger dig också fördelen av att företaget är registrerat i Rumänien och på så vis kan inte regeringen eller privat aktör ta del av datan de besitter. Vidare i deras sekretesspolicy finner du även att de inte loggar eller sparar något. Detta gör dig verkligen till anonym. Det är också värt att notera att CyberGhost är bland de snabbaste att ansluta till IP-adresser, så du kommer igång med vad du vill göra nästan omedelbart.

Zenmate

ZenMate erbjuder en kostnadseffektiv VPN och detta gör dem via företaget Kape Technologies som äger en rad andra tjänster däribland CyberGhost. Deras uppköp av ZenMate har till syfte att göra tjänsten mer pålitlig och på så vis mer populär.

ZenMate kommer vi att följa och studera deras utveckling av deras tjänst och kommer aktivt fylla på med information om dem.

Har du funderingar kring VPN?

Hittawebbhotellet arbetar aktivt för att ge dig den informationen du behöver när du väljer VPN. Vi skriver ärligt och objektivt. Många frågor besvarar vi i våra texter här på webbplatsen. Skulle du inte hitta det du söker efter hör mer än gärna av dig till vår mail alexander@tribusoft.se.

pil

FRÅGOR & SVAR

Vad är ett webbhotell?Liten pil

Ett webbhotell är det som möjliggör att du kan ladda upp en hemsida på internet. Ett webbhotell består av en fysisk server som har en internetanslutning. Leverantören av webbhotellet har delat upp servern på flera konton som de hyr ut till den som vill publicera innehåll på internet.

Vilket webbhotell ska jag välja?Liten pil

Först och främst handlar det om att förstå dina behov inför valet av webbhotell. Det blir svårt att välja rätt webbhotell utan att veta vad du behöver. Dessa frågor är bra att veta svaret på innan du väljer.

 • Vilken typ av hemsida utvecklar du?
 • Vill du ha något vanligt som en Wordpress blogg eller något mer avancerat?

Klicka här för att läsa hela inlägget.

Hur byter jag webbhotell?Liten pil

Innan du säger upp ditt nuvarande webbhotell bör du välja ett nytt webbhotell. Därför lönar det sig att jämföra webbhotell innan.

 • Steg 1. Köp ett nytt webbhotell.
 • Steg 2. Säkerhetskopiera din hemsida till det nya webbhotellet.
 • Steg 3. Kontrollera att du inte har missat något.

Klicka här för att gå till hela guiden.

Vilket webbhotell är bäst?Liten pil

Vi på hittawebbhotellet strävar efter att hela tiden förse våra användare med rykande färsk information om webbhotellmarknaden. Här kan du läsa mer om vilket webbhotell som är bäst för 2021.

Vad är en virtuell server?Liten pil

Precis som ett webbhotell är en Virtuell server (VPS) bestående av en dedikerad server som är uppdelad på flera användare. Skillnaden här är att det är betydligt färre användare på samma server.

Vad är en dedikerad server?Liten pil

En dedikerad server består av en fysisk server som privatpersoner eller ett företag hyr plats på för att lagra information på internet. Ordet "dedikerad" refererar till att du är ensam om att använda den servern, till skillnad från ett webbhotell eller en virtuell server där servern är uppdelad i flera delar.

Vart får jag mitt SSL Certifikat ifrån?Liten pil

SSL-certifikat är små datafiler som digitalt binder en kryptografisk nyckel till din webbplats. När SSL certifiktatet är installerat på ett korrekt sätt, blir du tilldelad ett https-protokoll som möjliggör säkra anslutningar från en webbserver till en webbläsare.