Lär dig mer om

Virtuell server (VPS)

Här kan du se de fyra webbhotellen med de bästa erbjudandena för dig som vill ha en virtuell server till din hemsida. En virtuell server är idag väldigt prisvärt, plus att de är oerhört flexibla, snabba och väldigt stabila.

hostek-sweden_logo.png Läs Mer

Hostek SwedenHostek Sweden levererar den bästa virtuella servertjänsten 2024. De erbjuder skalbara servrar där du själv styr hur mycket resurser dina servrar ska tilldelas utifrån behov. Till det får du en extremt kompetent kundsupport som kan hjälpa dig med allt rörande din server eller hjälp med att ta fram mer komplexa lösningar om du behöver en IT-miljö snarare än en VPS.

checkmark

2 GB RAM

checkmark

40 GB SSD-diskutrymme

checkmark

Dedikerad IP

checkmark

Fullständig Root-åtkomst

Beställ Nu

145kr / mån

Bästa Virtuell server (VPS)

CPU

2 – 8 core processor

RAM

2 GB – 32 GB

LAGRING

40 - 320 GB

TRAFIK

3 TB - 7 TB

68 - 2080kr / mån

Beställ Nu

CPU

1 – 8 core processor

RAM

1024 MB - 16384 MB

LAGRING

40 - 300 GB

TRAFIK

2 TB - 16 TB

99.93 – 1195.54kr / mån

Beställ Nu

CPU

Intel Xeon 2-8 kärna CPU

RAM

8 GB - 32 GB

LAGRING

100 GB SSD - 500 GB SSD

TRAFIK

3 TB

249 – 499kr / mån

Beställ Nu

CPU

CPU 1 kärna – CPU 8 kärnor

RAM

1 GB - 16 GB

LAGRING

20 GB – 250 GB

TRAFIK

1 TB – 12 TB

39,00 – 679,90kr / mån

Beställ Nu

VAD ÄR EN VIRTUELL SERVER?

Virtuell server eller VPS som det även kallas för, står för Virtual Private Server. En virtuell server är en typ av server lösning där kunden själv kan administrera över alla delar av servern.

Du kan bestämma allt från vilka program du vill ha installerat på servern till konfigurationsinställningar ner på molekylen. Detta möjliggör det att ansluta ett oändligt antal domäner, hemsidor och driva avancerade webbsystem som kräver specifika inställningar och tilläggsprogram. Du administrerar allt via en kontrollpanel för servern som du enkelt och smidigt loggar in på. Kontroll Panelerna kan skilja sig lite från företag till företag. Men alla är ungefär detsamma.

När du har en virtuell server har du inte någon egen fysisk server utan delar det med webbhotellets andra kunder. Dock har du en egen instans som bara du har tillgång till. Denna instans består av en egen hårddisk där din hemsida sparas. Den kan inte påverkas av de andra hotellgästerna.

Några exempel på vanliga användningsområden där man använder VPS är webb och mail servers, ekonomi system, backup enheter, utvecklingsmiljöer och gaming servers.

Fördelar:

 • Du får eget allokerat ram-minne och hårddiskutrymme som bara du har tillgång till.
 • Du har en egen instans på servern som ger dig full kontroll. Exempelvis starta om din server om det skulle behövas utan att det påverkar någon annan kund till webbhotellet. Likaså kan andra kunder inte påverka dig.
 • En VPS är alltid tillgänglig. Det enda du behöver göra är att logga in. Via kontrollpanelen kan du göra alla administrativa behov för din hemsida.
 • Går lätt och smidigt att uppgradera om det behövs mer utrymme eller ram-minne exempelvis. Även likaså om du behöver mindre så är det bara att nedgradera.
 • Du kan även närmast skräddarsy din VPS efter vilka behov din hemsida har. Kan vara om sidan behöver vissa typer av program, funktioner eller script.
 • Säkerheten med en VPS är en klar fördel då du kan installera alla typer av säkerhets program och brandväggar.

Nackdelar

 • Fortfarande inte billigare än att låta webbhotellet hosta din hemsida åt dig. Men det är mycket billigare än om du skulle ha en dedikerad server till din hemsida.
 • Som du kanske förstått kommer du ha kontroll över varenda lila del när det kommer till en virtuell server. Det ställer dock även krav på dig som användare, frihet under ansvar som man brukar säga. Det gäller att du själv lär dig hur webbhotellets system för servern fungerar. Du kan ju dock alltid betala för att låta någon annan administrera åt dig.
 • Eftersom det är du som ansvarar över brandväggar osv, kan det lätt bli så att säkerheten blir lidande om du inte tar dig an det ansvaret. Det kan också vara så att behöver se till att alla operativsystem och övrig mjukvara är uppdaterad.

VPS-GUIDEN

VPS: Vilka erbjuder bäst deal?

När det gäller webbhotell finns det många olika alternativ att välja på. Var och en har sina egna fördelar, nackdelar, funktioner och pris, men idag kommer vi att titta närmare på vps eller virtuell privat server.

Med virtuella privata servrar kan du lagra alla filer och data för din hemsida på ett webb baserat server utrymme som har konfigurerats för att se ut som en fristående dedikerad server.

Vad är Virtual Private Server (VPS)

VPS består av en dedikerad server precis som ett delat webbhotell Det finns många webbmasters som föredrar att använda gemensamma hosting-tjänster av den enkla anledningen att det är lätt att hantera och är prisvärda. Webbhotellen tar hand om serverns underhåll, så webbmastern behöver bara fokusera på sin hemsida.
Vill du ha ett billigt webbhotell, kolla in vår lista för det.

Hur fungerar VPS? Som namnet antyder är hela aspekten av en virtuell server. Virtualiseringsteknologi är det sätt på vilket en kraftfull dedikerad server delas upp i flera virtuella servrar. Precis som jag skriver ovan.

Även om den dedikerad servern är upp delad finns det här en större sekretess med en sådan tjänst. Den virtuella servern du använder kommer endast att reserveras för dig. Du behöver alltså inte dela din CPU, RAM eller någon annan data med någon annan användare.

vps - vad är en virtuell server och vilka erbjuder bäst deal

Ur användarens synvinkel är en VPS följande:

 • Garanterad prestanda - eftersom du får egna dedikerade resurser (CPU, RAM, lagring, bandbredd, etc).
 • Bättre hemsidesskydd - dina hemsidor kommer att vara lagrade i en isolerad miljö, vad som händer med dina grannar påverkar inte dig.
 • Komplett server root access - Eftersom att virtuell server är en emulering av en dedikerad server.

Fördelar med VPSVPS är den perfekta balansen mellan pris, prestanda, säkerhet och integritet. Några av de fantastiska fördelarna du får genom att använda tjänsterna är;

 • Delad kostnad för tjänsten
 • Snabba serverinställningar
 • Bättre serveråtkomst med mer kontroll
 • Privat miljö där VPS-servern är aktiv
 • Liknande nivå av tjänster som med en dedikerad server

Vanligt webbhotell vs VPS vs Dedikerad server

Vissa kan bli lite förvirrade på grund av de många alternativen när det gäller delad, dedikerad och VPS hosting. Låt oss ta en närmare titt och kanske göra en liten jämförelse för bättre förståelse.

WebbhotellWebbhotell, (delad hosting), är som om du bor i ett rum med många vänner. Det betyder att du måste passa in i samma rum och du måste dela kostnaden för flera saker eftersom det är billigt. Men flera personer delar samma utrymme, det betyder att alla behöver leva inom ett utrymme med begränsade resurser bland dem. Du måste använda samma saker (det låter lite ohygieniskt).

Det finns många webbmasters som föredrar att använda gemensamma hosting-tjänster av den enkla anledningen att det är lätt att hantera och är prisvärda. Webbhotellen tar hand om serverns underhåll, så webbmastern behöver bara fokusera på sin hemsida.

Delade resurser kan emellertid ibland ha oförutsedda omständigheter, t.ex. att en hemsida blir överbelastad och tar upp alla resurser på den servern. Detta påverkar resultatet för de andra hemsidorna som är lagrade tillsammans med den, tills det att webbhotellet löser problemet.

Bra webbhotell: Misshosting, Inleed, EgenSajt, Stablehost och UnoEuro.

vps - vad är en virtuell server och vilka erbjuder bäst deal 2

VPSVPS, (virtuell server), är som om du bor i ett lägenhetshotell. Det betyder att andra människor bor i samma byggnad, men du har din egen säkra lägenhet. Du kommer att få mer utrymme och begränsningar blir färre jämfört med att bo i en sovsal. Det betyder också att om din granne inte kan uppföra sig, är det problem som byggnadsägaren måste lösa.

På samma sätt, för VPS, finns det flera användare som använder samma server men de är isolerade från varandra. Det betyder att ingen kommer att påverkas av hur mycket resurser en annan använder. Du får den hastighet och säkerhet du behöver utan kompromiss. Det är nästan ett perfekt scenario eftersom du kommer att få fördelarna av en dedikerad server med delad kostnad för tjänsterna.

vps - vad är en virtuell server och vilka erbjuder bäst deal 3

Dedikerad serverDedikerad server är som att vara ägare till ett hus. Du är fri att flytta dig hur som helst inom huset som du vill. Dock måste du betala för lånet och andra räkningar som kan vara dyra.

På samma sätt, i en dedikerad server betalar du för hela servern som inte delas med någon annan. Du får fullständig kontroll över alla tjänster. Tyvärr är det också det dyraste alternativet för hosting och du behöver en viss teknisk expertis för att hantera allt. Detta alternativ brukar användas av dem som har hemsidor med specifika funktioner oftast extremt höga trafikförhållanden och strikta säkerhetskrav.

vps - vad är en virtuell server och vilka erbjuder bäst deal 4

Virtuell server: När ska man byta från webbhotell till virtuell server?

Det är dags att uppgradera till VPS när ...

1. Du behöver mer hastighetNär du lägger till mer innehåll på din hemsida, kommer hastigheten sannolikt att sakta ner sakta men säkert. Detta gäller särskilt för hemsidor som bygger på databasintensiva operationer. Om du märker att laddningstiden ökar är det dags att tänka på en uppgradering i planen.

Vidare kommer de flesta hemsidor att se ökad trafik över tiden(det är i alla fall förhoppningen). Populära hemsidor betyder högre trafikpriser, vilket är fantastiskt för dig. Det innebär dock att dina befintliga planer sannolikt inte kommer att kunna hantera den trafikvolymen. Uppgradering till VPS är det logiska steget för dig vid denna tidpunkt.

2. Brist på resurserStändigt få 503-serverfel innebär troligtvis att dina tjänster inte är tillgängliga för dina besökare och kunder också. Det betyder att du inte har tillräckligt med minne på din server (igen, troligen på grund av att dina grannar använder upp resurserna). Då är dags att flytta till en VPS tjänst.

3. Ökad säkerhetOm du har haft otur och hamnat på en server som står inför flera attacker mot en annan hemsida som är lagrad där, kan det vara svårt. Under det här scenariot måste du lita på webbhotellets goda förmåga att hantera situationen, eller alternativt byta till VPS för att komma runt problemet.

4. Särskilt operativsystem (OS)Med näst intill full root-åtkomst kan du installera och anpassa alla program som du behöver för att optimera din server. Detta är flexibilitet är särskilt värdefull när du behöver installera ett anpassat operativsystem.

vps - vad är en virtuell server och vilka erbjuder bäst deal 5

Tips för att välja den bästa VPS tjänsten

Det finns många tillgängliga leverantörer. Att välja den bästa kan vara tufft.

Här kommer 3 snabba tips.

Faktor # 1: Dygnet runt supportJag brukar alltid skriva att bra kundsupport är a och o. Det gör jag även här. Din virtuella server behöver åtminstone någon form av hela dagen, vardagligt stöd. Det kan vara via livechatt eller mail, men kunderna behöver alltid känna sig som om att tjänsten de betalar för är värd pengarna.

Faktor # 2: KostnadKostnaden i en VPS är viktig, men inte lika viktig som du kanske tror. Tillgängligheten för VPS-resurser är skalbar, så den kostnad som måste ses på är jämförbar kostnad från en vps till nästa.

Faktor # 3: Tillförlitlighet och upp tidKontrollera hur mycket upp tid din vps garanterar. Upp tid i en gemensam resurs är ofta snabbare än vad som förväntas i en VPS-miljö.

De vi valt att förmedla på vår hemsida är sådana företag som uppfyller alla dessa krav och lite till.

Andra viktiga saker att veta om VPS Hosting

1-Hanterad vs Icke hanterad VPS tjänstOm du någonsin har använt en dator på egen hand då vet du nog hur det är att använda icke hanterad VPS-tjänst.

I båda situationerna ansvarar du för installation och underhåll av alla program som körs på systemet.

Icke Hanterad VPSMed en icke hanterad VPS har din webbleverantör endast två ansvarsområden, se till att din VPS körs och att den är ansluten till internet. Som du kan tänka dig kan det här kräva lite mer teknisk expertis från din sida.

Hanterad VPSI en hanterad VPS kan du luta dig tillbaka, koppla av och låta din värd veta vad du vill göra. Det finns inga säkerhetsproblem att vara oroade över, inte funktionsspecifika uppgifter som du behöver hantera. Din leverantör kommer att hantera allt för dig och lösa eventuella problem som uppstår.

2- VPN vs VPS: Vad är skillnaden?För att vara ärlig finns det inte mycket likhet mellan de två.

En VPN är ett privat nätverk som de flesta använder för att hålla sig säkra och privata på Internet. En VPS å andra sidan är en virtuell tjänst som du kan använda som en dedikerad server för att lagra din hemsida eller hantera andra webbrelaterade uppgifter. De två liknar endast per förkortning.

vps - vad är en virtuell server och vilka erbjuder bäst deal 7

Här kommer kruxet, jag inkluderar det här segmentet eftersom du kan använda en VPN för att ansluta till en VPS-server och hantera den. VPN kommer att hålla din anslutning privat och oåtkomlig, så du kan logga in på VPS utan att någon vet.

Vissa VPN erbjuder fasta IP-adresser, vilket ger många användare en fördel eftersom nästan alla internetleverantörer använder sig av dynamiska IP-adresser för sina kunder. Genom att använda en VPN med en fast IP kan du välja att bara vinkla din IP när du hanterar VPS, vilket gör det mycket säkrare.

För att sammanfatta

Den genomsnittliga VPS:en är dyrare än ett webbhotell. När du överväger om du behöver flytta till en VPS bör du fundera på om du kan hantera ett VPS-konto.

Det är en högre nivå på teknisk kunskap som behövs till skillnad från ett webbhotell. I mitt fall skulle jag ha svårt att ge mig på en VPS om jag inte haft min kollega Jonathan. Om din viktigaste verksamhet finns på din hemsida. Vill du spendera extra tid att lära dig att hantera ditt VPS-konto.

Här har ni några snabblänkar till våra andra artiklar som kanske kan komma att hjälpa.

Att skapa en hemsida

Hantera din hemsida

Tips inför valet av webbhotell

pil

FRÅGOR & SVAR

Vad är ett webbhotell?Liten pil

Ett webbhotell är det som möjliggör att du kan ladda upp en hemsida på internet. Ett webbhotell består av en fysisk server som har en internetanslutning. Leverantören av webbhotellet har delat upp servern på flera konton som de hyr ut till den som vill publicera innehåll på internet.

Vilket webbhotell ska jag välja?Liten pil

Först och främst handlar det om att förstå dina behov inför valet av webbhotell. Det blir svårt att välja rätt webbhotell utan att veta vad du behöver. Dessa frågor är bra att veta svaret på innan du väljer.

 • Vilken typ av hemsida utvecklar du?
 • Vill du ha något vanligt som en Wordpress blogg eller något mer avancerat?

Klicka här för att läsa hela inlägget.

Hur byter jag webbhotell?Liten pil

Innan du säger upp ditt nuvarande webbhotell bör du välja ett nytt webbhotell. Därför lönar det sig att jämföra webbhotell innan.

 • Steg 1. Köp ett nytt webbhotell.
 • Steg 2. Säkerhetskopiera din hemsida till det nya webbhotellet.
 • Steg 3. Kontrollera att du inte har missat något.

Klicka här för att gå till hela guiden.

Vilket webbhotell är bäst?Liten pil

Vi på hittawebbhotellet strävar efter att hela tiden förse våra användare med rykande färsk information om webbhotellmarknaden. Här kan du läsa mer om vilket webbhotell som är bäst för 2024.

Vad är en virtuell server?Liten pil

Precis som ett webbhotell är en Virtuell server (VPS) bestående av en dedikerad server som är uppdelad på flera användare. Skillnaden här är att det är betydligt färre användare på samma server.

Vad är en dedikerad server?Liten pil

En dedikerad server består av en fysisk server som privatpersoner eller ett företag hyr plats på för att lagra information på internet. Ordet "dedikerad" refererar till att du är ensam om att använda den servern, till skillnad från ett webbhotell eller en virtuell server där servern är uppdelad i flera delar.

Vart får jag mitt SSL Certifikat ifrån?Liten pil

SSL-certifikat är små datafiler som digitalt binder en kryptografisk nyckel till din webbplats. När SSL certifiktatet är installerat på ett korrekt sätt, blir du tilldelad ett https-protokoll som möjliggör säkra anslutningar från en webbserver till en webbläsare.