Ett webbhotell låter dig skapa en hemsida på en redan skapad server. Är man duktig på kodning kan man skapa sig sin egen server, men det kräver väldigt mycket IT-kunskaper. Det vanligaste är att man börjar hyra in sig på ett webbhotell, för att sedan skapa en egen server när och om man är tillräckligt lönsam att ha en stor IT-avdelning till sin e-handel eller liknande. På ett webbhotell kan du skapa en blogg, informativ hemsida eller en e-handel. Det är viktigt att jämföra olika webbhotell innan du skapar en hemsida. Det är olika prisklasser, varierar hur mycket du kan koda och ändra själv samt kan rikta sig åt olika marknader.
Webbhotell eller egen server?
Kortfattat är ett webbhotell det billigaste och lättaste alternativet för ett nystartat företag. Då det finns mängder av olika webbhotell att välja mellan hittar du utan tvekan ett webbhotell som passar ditt behov.
En egen server kan vara aktuellt den dagen ditt företag är lönsamt och det finns ekonomi till att ha en IT-avdelning som arbetar heltid med hemsidan. Med en egen server är det endast IT-teknikerns kunskaper som sätter gränserna. Med en egen server är det upp till er att lösa eventuella problem. När man hyr in sig på ett webbhotell får man hjälp från webbhotellet om det dyker upp några problem.
Gratis eller betald
Det finns två olika slags webbhotell, ett man betalar en års- eller månadskostnad på, eller ett helt gratis. Gratis webbhotell får intäkter via reklam. I utbyte mot att man får använda deras webbhotell gratis visas reklam på din sida. Det är väldigt vanligt att man använder gratis webbhotell om man vill starta en blogg eller liknande hobbyverksamhet. Då spelar det inte någon större roll att det finns annonser på hemsidan.
Satsar man på att skapa ett starkt varumärke eller ska sälja produkter bör man ha en betald hemsida. Betalda hemsidor har oftast fler funktioner och du riskerar inte att förknippas med reklam som inte passar varumärket. Det upplevs också mer seriöst.
Nackdel med webbhotell
En nackdel med webbhotell är att man delar en server med många andra. Blir det trångt på en server kan ens hemsida bli långsammare. En långsam hemsida kan leda till att eventuella konsumenter tröttnar och klickar sig ur, samt att Google väljer snabbare hemsidor att rekommendera i det organiska flödet. Då tekniken blir allt bättre är detta inte ett lika stort problem idag som för några år sedan. En annan nackdel kan vara att det finns begränsningar på hur mycket man kan personifiera hemsidan och gå ifrån standard mallarna.