Så har du bestämt dig för att skapa en hemsida? grattis! Nu är det första du behöver göra att välja din webbleverantör och metod. När det gäller nya webbplatser är "delad hosting" ett mycket populärt alternativ, bland andra.
Bygger du upp en blogg, en portfölj med fler sidor eller en onlinebutik? Kommer det vara en stor webbplats eller förväntar du dig att den växer gradvis under en viss tid? Läs vår guide om delat webbhotell för att se om det är rätt alternativ för dig.
Vad är ett delat webbhotell?
Delat webbhotell betyder i huvudsak att en specifik webbserver har flera webbplatser. Precis som ett hyreshus med flera hyresgäster; värdföretaget splittrar bokstavligen utrymmet på sina enheter och fördelar dem mellan olika kunder. Resurserna distribueras efter behov mellan var och en av klienterna på servern.
Varje webbplats på en viss server delar utrymme och resurser, och därmed kostnaden. Så precis som när du hyr en lägenhet eller ett kontor i ett komplex delar du de totala byggnadskostnaderna med andra människor och det sparar pengar.
Dessa webbhotell erbjuder så kallad delad hosting: misshosting, unoeuro, inleed, egensajt och stablehost. På de flikarna kan ni även se vad andra kunder tycker om dem.
Fördelar med en gemensam värdplan
Det finns många fördelar med att använda en gemensamt webbhotell, men topp 3 är följande:
Sparar pengar: Som vi redan har nämnt är delad hosting billigare för alla, eftersom flera användare betalar för att använda samma server.
Tekniskt hanterad: De flesta delade hostingplanerna hanteras helt eller åtminstone med det alternativet. Det betyder att du inte behöver oroa dig för något annat än att hantera frontend: försäljning, innehåll på webbplatsen etc.
Sparar tid: Att upprätthålla en webbplats när du inte är säker på den tekniska sidan av saker kan vara ett heltidsjobb i sig. Så genom att välja ett gemensamt webbhotell från din leverantör sparar du inte bara pengar, utan sparar också tid.
Nackdelar med en gemensam värdplan
Som med någon tjänst eller produkt finns det några möjliga fallgropar:
Växande avgifter: Om din webbplats blir för stor för servern kan du medföra avgifter innan det blir uppenbart att du måste uppgradera till en VPS (virtuell privat server) eller en dedikerad server.
Hastighet: När din webbplats växer kan ökad trafik sakta ner det. I ett alternativt scenario, om någon annan använder för mycket av de delade resurserna på servern, kan din webbplats hastighet också påverkas.
Mindre kontroll: Delade webbhotell tillåter dig inte att anpassa din server på egen hand. Detta är den andra sidan av myntet när det gäller fullständig kontroll som erbjuds i andra alternativ. För dem som vill ha lite mer kontroll över hur deras webbplats fungerar, kan ett delat webbhotell inte vara den bästa lösningen.
Slutsats:
Om du planerar på en stor webbplats med stor trafik och massor av media hittar du en VPS eller ens en dedikerad server som passar dina behov mycket bättre. Du kommer att kunna göra egna ändringar utan att oroa dig för den växande trafiken och använda resurserna och utan att behöva vänta på din leverantörs schema för att rymma dig.
Sammantaget presenterar delade webbhotell dock en klar fördel för mindre webbplatser. Du har gott om alternativ inom en överkomlig prisklass och många kunder kommer överens om att ett delat webbhotell är ett bra alternativ. Det är idealiskt för småföretag eller för personer med webbplatser för bloggar, ägande av flera domäner. Med ett gemensamt webbhotell kan du fokusera på webbplatsens innehåll snarare än serverhanteringen.
Ska du skapa din egen webbplats? Kolla in vår jämförelse för webbhotell.
Eller läs mer om hur du kan köpa domän här.
Skribent: Alexander Milivojevic Sandvik