FSdata

FSdata

FS Data är ett av de företag som har längst erfarenhet av webbhosting tjänster. De har tidigare vunnit priser som Sveriges Bästa Webbhotell och funnits i branschen sen 1997.

OM FSDATA

FSdata är ett av de företag som funnits som längst på marknaden. FSdata erbjuder tjänster som webbhotell, servertjänster, domännamn och E-post. Företaget har jobbat med webbhosting sedan 1997 och var i framkanten med att börja erbjuda .se domäner. Med sin långa erfarenhet har de vunnit priser som Sveriges bästa webbhotell. FSdata AB är familjeägt och ägarstyrt företag. De vänder sig först och främst till företag med sina produkter, men har en hel del privatpersoner till kunder också.

Deras kanske mest imponerade tjänster enligt oss på hittawebbhotellet är deras virtuella servrar och dedikerade servrar. Vi anser att de är de absolut bästa på marknaden och placerar de utefter det. Det finnas givetvis andra stora aktörer så som orderland, misshosting med fler. Men vill du ha den bästa hårdvaran med kombination med suverän support. Då är FSdata helt klart rätt val.

Vill du läsa mer om FSdata föreslår jag att ni går in och läser på deras blogg

Nedan finner ni recensioner av andra privatpersoner som haft webbhotell hos FSdata. Ni kan själva lägga in en kommentar genom att fylla i kolumnerna och sedan klicka på publicera.

FSdatas serverhallar

FSdata använder sig av flera olika serverhallar. Serverhallarna har back-up system på diesel och även automatisk brandsläckning. FSdata har valt att jobba med en så miljövänlig teknik som de går i sina serverhallar och att de ska ha en så låg strömförbrukning som möjligt. Kylsystemet använder sig av vatten från Öresund, som sedan återanvänds till fjärrvärme i Helsingborg.

Detta är relativt ovanligt idag, att webbhotellet i fråga äger sina egna serverhallar.

Många webbhotell så som Misshosting, hyr in sig på befintliga serverhallar för att på så sätt lyckas hålla kostnaderna nere. Detta är en bra strategi om målgruppen du söker är främst privatpersoner och inte företag. Precis som jag skriver ovan är FSdata mer inriktad på företagskunder då deras webbhotell, virtuella servrar eller dedikerade servar är skapade för att hantera väldigt stora mängder trafik på en och samma gång.

Fördelen med att äga sina egna serverhallar är att du har fullständig kontroll över vad som försegår och undviker på så sätt att hamna i en situation där alla servrar går offline och du som kund hos serverhallen får snällt vänta tills de lyckats lösa detta.

FSdata har på så sätt ingen att skylla om något sådant skulle inträffa.

FSdata ur våra fyra bedömningskriterier

Kundsupport

FSdata sätter kunden i fokus. Det är deras högsta prioritet, menar dem. Detta har blivit allt mer viktigt för webbhotellen eftersom att vi som kunder i helhet har blivit mer kräsna när det kommer till kundbemötande. Dessutom är det enklare än någonsin att lämna en dålig recension på trustpilot eller på vår jämförelse sida till exempel.

Och detta är givetvis något som alla företag strävar efter att inte få, en dålig recension.

Det vi gillar skarpt med deras support är att de erbjuder både telefon och mail. Deras telefontider är dessutom öppna varje dag.

Stabilitet

FSdata har fått en del kritik genom åren gällande deras stabilitet. Vilket också syns på andra jämförelse siter. Detta är dock åtgärdat sedan många år tillbaka och har nu bland de bättre upptiderna för sina webbhotell, vps, och dedikerade servrar.

Prestanda

Som tidigare skrivit är FSdata mer inriktade till företag och därför erbjuder de kraftfullare webbhotell, men mot en högre kostnad. I deras enklaste paket får du 20 GB utrymme, epost för 50 GB och trafik till 300 GB. Detta är mer än nog för en företagshemsida som ska fungera mer som en ”informationshemsida”.

Priset för webbhotellet

FSdata är det dyraste webbhotellet vi har på vår lista. Med det sagt är det ett svenskt företag med en serverhall placerad här i Sverige. De är även personal från Sverige, allt detta adderat driver upp kostnaden. Här handlar det alltså för dig som person om du vill sponsra den svenska ekonomin eller välja ett webbhotell som är något billigare. FSdata har över 50 000 hemsidor de hostar, därför kan du känna dig trygg i att de vet vad de håller på med.

FSdatas kontrollpanel

Som kund hos FSdata kommer du använda deras egenutvecklade kontrollpanel WAFF för att administrera dina hemsidor, domäner och så vidare. I kontrollpanelen kommer du också kunna installera wordpress, Drupal och Joomla.

Det finns stöd för wordpress och du har också tillgång till ”One click installer” för detta publiceringsverktyg, vilket gör att du slipper installera manuellt. Vad gäller stöd för övriga typer av CMS:er som Joomla, Drupal, Opencart och Magento finns tyvärr ingen information på FSdatas hemsida.

SSL finns tillgängligt hos FS Datas webbhotell till en kostnad av 995 kronor per år. Det verkar dock inte finnas fler än en variant av certifikat. Backup finns tillgängligt men kostar extra: 195 kronor i startavgift och 39 kronor i månaden.

FSdatas domäner, email och filöverföring

På båda FSdatas webbhotell kan du hantera obegränsat med domäner, och det kostar heller ingenting extra vilket det gör på vissa webbhotell så som på Unoeuro. Antalet hemsidor du kan ha på ditt webbhotell är inte heller det begränsat, men blir i praktiken det av antalet databaser samt utrymme som är tillgängligt.

Exempelvis går det endast att hosta 60 stycken hemsidor med WordPress i båda webbhotellspaketen, eftersom antalet MySql- databaser som ingår är begränsat till 60 styck.

Antalet epostadresser som ingår är också obegränsat och är separerat från ditt vanliga utrymme. Du har 20 stycken användarkonton för FTP vilket är fler än vad de flesta webbhotell erbjuder.

Sammanfatting

Fsdata är ett av de äldsta och inte det äldsta webbhotellet på den svenska marknaden. De äger sin egen serverhall och driver den med miljön i åtanke. Deras mest imponerande tjänster är deras dedikerade server och virtuella server. De är de absolut bästa på marknaden för just sådana tjänster.

Deras kundsupport är väldigt bra, och är det för att FSdata prioriterar detta främst. Stabiliteten på FSdata är enligt industristandard, vilket man förväntar sig av ett webbhotell som kostar 149 kr och uppåt i månaden.

FSdata använder en egenutvecklad kontrollpanel som heter WAFF. Den uppfyller alla tänkbara uppgifter du behöver göra för att administrera ditt webbhotell. Skulle du hellre vilja använda cPanel går det att göra om du köper en dedikerad server hos dem eller virtuell server.

Slutligen kan vi konstatera att de prioriterar säkra filöverföringar och ger dig åtkomst för SSH och flera MySQL databaser än de flesta webbhotell.

Recensioner

Mikael

Värdelösa

Johan

Ett bra webbhotell, men kan tycka att de är lite dyra.

Din recension

WEBBHOTELL

Hos FS Data kan du välja mellan tre olika webbhosting paket. Den billigaste är paketet Business, sedan kommer Professional och sen Enterprise.

FS PREMIUM - BUSINESS

Det här paketet ingår det ett lagringsutrymme på 20 GB, 50 GB för E-post och 300 GB i trafik varje månad. I paketet ingår det support mellan 08:00-22:00 alla dagar i veckan.

74,5kr / mån 149kr / mån

Beställ Nu

FS PRO - PROFESSIONAL

I FS Pro paketet har du ett lagringsutrymme på 40 GB, även 50 GB för E-post och 600 GB i trafik per månad. Precis som i paketet ovan ingår det en support som är tillgänglig mellan 08:00-22:00, 7 dagar i veckan.

289kr / mån

Beställ Nu

FS PLATINUM - ENTERPIRSE

FS Data har slutligen ett paket som är anpassat för kunder som har väldigt stora och krävande hemsidor. Hemsidor som behöver mycket resurser för att fungera. Lagringsutrymmet ligger på 200 GB, 500 GB i E-post utrymme och 3000 GB i trafik. Det här paketet har en support som är öppen från 00:00 till 24:00, alla dagar i veckan.

995kr / mån

Beställ Nu

VPS PREMIUM - PROFESSIONAL

I det här paketet har du ett lagringsutrymme på 200 GB och 2 TB i trafik. Även här ingår det en egen IP-Adress. RAM-Minnet ligger på 2 GB.

399kr / mån

Beställ Nu

VPS PRO - ENTERPRISE

Detta är det största paketet och har ett lagringsutrymme på 400 GB och hela 4 TB i trafik. RAM-Minnet är på 4 GB och så klart ingår det en egen IP-Adress.

699kr / mån

Beställ Nu

VPS (VIRTUELL SERVER)

En VPS (Virtuell Server) är ett slags mellanting mellan ett webbhotell och en dedikerad server. Med en VPS så hyr du en del av en större server och delar den med flera andra kunder, men du har ett eget RAM-Minne och hårddiskutrymme som bara du kan använda.

En fördel är att du har mycket mer kontroll och möjligheter med en VPS, än om du skulle välja något av webbhosting varianterna. Du kan mer eller mindre skräddarsy den, ett exempel är om du behöver specifika program för din hemsida. Till server kan du också välja att ha ett Linux- eller Windows baserat operativsystem.

VPS BAS - BUSINESS

Du kommer ha ett lagringsutrymme på 100 GB och en trafikmängd på 1 TB. Det ingår också en egen IP-Adress. Du kommer ha ett RAM-Minne på 1 GB.

199kr / mån

Beställ Nu

DEDIKERAD SERVER

På en dedikerad server får du total kontroll, du väljer själv vad du vill ha för operativsystem och vad för program du vill installera på servern. Du kan ha obegränsat med domäner och hemsidor. Du kommer inte behöva bry dig om andra hotellgäster eftersom du är den enda som har tillgång till servern och dess resurser.

Hos FS Data har du flera alternativ att välja mellan, man får välja mellan fyra olika processorer (CPU), två olika hårddiskar och det finns två olika storlekar på RAM-Minnet. Sen kan du välja hur stor utrymme din vill ha till ditt back-up system och hur lång avtalstid du vill ha. Från 1495 KR/månad och uppåt.

Snabblänkar

pil

FRÅGOR & SVAR

Vad är en virtuell server?Liten pil

Virtuell server eller VPS som det även kallas, VPS står för Virtual Private Server. En virtuell server är en typ av server lösning där kunden själv kan administrera över alla delar av servern.Läs mer här

Vad är en dedikerad server?Liten pil

Hos de flesta webbhotell erbjuder idag både dedikerade servrar, men också Virtuella sådana. När du har en dedikerad server hyr du en egen server (maskin) i en lokal fylld med andra servrar. Du kan själv bestämma vilka konfigurationsinställningar du vill ha.Läs mer här

Vad är ett SSL – Certifikat?Liten pil

Ett SSL – Certifikat går att jämföra med din legitimation. SSL-Certifikat är hemsidans legitimation, det säkrar sidans identitet och vem som innehar den. Att ha SSL-Certifikat skapar dessutom en auktoritet för hemsidan, vilket ger användaren en säkerhet när de besöker sidan. Detta är något hemsidan måste ha om du har tänkt att du ska kunna ta betalt genom din hemsida. Person- och bankuppgifter blir ej skyddade om det inte finns ett sådant certifikat för webbplatsen som hanterar betalningarna.

Vart får jag mitt SSL Certifikat från?Liten pil

Vi rekommenderar att du köper det från ditt webbhotell du har din domän på. Just nu erbjuder Misshosting gratis SSL certifikat om du hyr webbhotell där.Klicka här för att gå till erbjudandet

Hur stort utrymme behöver jag?Liten pil

Det beror helt på vad din hemsida ska göra. Är hemsidan främst textbaserad går det utmärkt att välja något enklare alternativen hos webbhotellet. Ska du ladda upp mycket bilder och videoklipp kommer du behöva ett större lagringsutrymme och mer resurser. Då föreslår vi att du väljer ett av de större paketen.

Hur byter jag webbhotell?Liten pil

Jämför webbhotell här på hittawebbhotellet. Välj det webbhotell som uppfyller dina krav. Flytta sedan över din domän till det nya webbhotellet. Detta kan kännas lite knepigt, men de webbhotell vi rekommenderar har bra instruktioner på hur du går tillväga. Kort beskrivet behöver du först få en auktoriseringskod från ditt gamla webbhotellet, den koden skriver du in i kontrollpanelen i hos nya webbhotell.

Vad är en molntjänst?Liten pil

En molntjänst är en teknik som möjliggör hantering av program och datalagring över internet. Det fungerar på så sätt att du sparar filer, bilder, videoklipp m.m. på en server via internet istället för lokalt på din dator eller annan enhet.