Web hosting ett annat ord för webbhotell

Publicerad: 2021/02/15

Uppdaterad: 2021/02/16

Lästid: 9 min

blog ikon

Web hosting ett annat ord för webbhotell

Inledningsvis, när du söker efter en webbplats använder du en webbadress i din webbläsare. Det som sedan dyker upp på i nästa skede på webbplatsen är olika filer i form av bildfiler och HTML-filer exempelvis. Dessa syns i form av foton bland annat. Vid diskussion av web hosting och webbhotell går det att tydliggöra några saker. Både web hosting och webbhotell är termer som uttrycker möjligheten för företag och organisationer att göra sig synliga på internet genom att sin hemsida eller webbapplikation läggs på det utrymme på en server som ägs eller leasas för användning av kunder, så att alla har tillgång till den. Det är nu som dessa filer är betydelsefulla då det är dem som bygger upp innehållet på webbplatsen. För att besökare sedan ska ha tillgång till företagets eller organisationens webbplats, dessa filer, bör de finnas på en plats (på internet) som är enkel samt snabb att nå. Ordet hosting härstammar alltså från engelskans “värd” vilket har samma betydelse men istället över internet, alltså bli erbjuden plats för din webbplats. Ordet “web” i sammanhanget har att göra med att det sker via internet där denna webbokats byggs upp och erbjuds plats på. 

Söker du web hosting rekommenderar vi Hostinger --> Läs mer!

 

Det går att uttrycka det som att web hosting är webbhotell på internet. Vad det faktiskt innebär, är den tjänst du får från en web hosting-leverantör, såsom de som vi här på Hittawebbhotellet rekommenderar nedan. Det är alltså hos web hosting-företag som dina filer och webbplats bevaras. Web hosting företag erbjuder vanligtvis olika planer för deras kunder. De är även specialiserade i lagring och att betjäna webbplatser. Dessa web hosting företag erbjuder sig att vara värd för en webbplats genom att upplåta utrymme eller plats på deras server. Det finns olika varianter av web hosting-tjänster som går att välja mellan. Slutligen, internet hosting tjänster handlar alltså om att köra webbservrar så att stora företag som inte är internetleverantörer behöver då själva kontrollera och styra. De uppger då ansvaret som inkluderar uppgifter om sina varor och tjänster samt anläggningar för online beställningar, att skicka e-post, filer med mera.

 

“Web hosting” är alltså den engelska översättningen för svenskans “webbhotell”. Det är alltså två olika ord med samma betydelse i stort sätt. 

Vad är web hosting?

Web hosting är alltså en värdtjänst som innebär att du kan lägga din webbplats på egen server hemma, eller också använda dig till ett web hosting företag. Det förekommer fördelar med att använda sig utav web hosting. Det kan ge dig datacenter utrymme samt anslutning till internet för andra servrar som är placerade i deras datacenter. Vilket vanligtvis går under begreppet samlokalisering. Den grundläggande tjänsten av web hosting är att du tillhandahåller en webbplats samt mindre filer. Dessa filer levereras vanligtvis till webben som originalet eller en mindre bearbetning. Personliga webbplatser är vanligtvis gratis, reklam-sponsrade eller relativt billiga. Inom affärsvärlden kan det ofta handla om ett högre pris när ett web hosting företag tillhandahåller en webbplats. Detta beror på att en företagswebbplats vanligtvis är mer komplex och kräver oftast ett mer omfattande paket vad gäller databasstöd och tillämpning för utvecklingsplattformar. Syftet med dessa anläggningar är att de ger möjligheten för sina kunder att skriva samt installera skript för applikationer såsom forum samt innehållshantering. Vidare finns det olika varianter av web hosting service som går att välja mellan, vilka inkluderar:

  • Gratis web hosting, innebär alltså att det inte finns någon avgift för att lägga upp en webbplats. Dessvärre saknar det däremot vanligtvis en bra service.
  • Delat web hosting, innebär att fler webbplatser är placerade på samma server.
  • Virtuell dedikerad server, innebär att man delar upp servrar till virtuella servrar.
  • Virtuell server (VPS), innebär att du har egen privat server som du själv kan sköta och kontrollera. Denna behövs hållas uppdaterad löpande.
  • Dedikerad web hosting, innebär att man får full kontroll på en hel webbserver.

 

Webbhotell är det vanligaste alternativet att erbjuda hosting i form av webbhotell. Det innebär att du kan köpa din plats på en server, där du sedan delar din webbplats med en rad andra webbplatser. Hos webbhotell ingår en rad olika tjänster i paketet som gör det fördelaktigt för dig och ditt företag. I en del fall kan det vara fördelaktigt att börja med ett webbhotell, det finns dessutom webbhotell som är billigare och kanske lämpliga till mindre hemsidor såsom bloggar om det skulle vara intressant. Vidare, erbjuds det även webbhotell anpassat till större företag och organisationer som erbjuder ett mer omfattande paket med en rad olika inställningsalternativ. Fördelaktigt med webbhotell till skillnad från Virtuell dedikerad server exempelvis är du inte är “host” eller värd för din egen webbplats vilket naturligt utelämnar en del av det ansvaret. 

Varför web hosting? 

Anledningen till att web hosting är så eftertraktat beror på en variation av fördelar som tillkommer vid användning av funktionen. Exempelvis om du är en oberoende bloggare, stort eller litet företag eller organisation är web hosting skräddarsydda för att uppfylla dina behov. Genom att låta en internetleverantör sköta din web hosting så sparar ni tid och energi på att själva lära er allt om vad webbsidan kräver och innebär. Ni får snabb och säker tillgång till er egen webbplats. Oavsett om du önskar att fördjupa dig i de tekniska aspekterna eller endast vill att webbplatsen ska fungera så finns de bästa web hosting företagen här för dig som ser till att uppfylla just dina krav och behov. Slutligen, med hjälp av web hosting är din webbplats uppe och tillgänglig 24 timmar om dygnet under alla dagar om året. Du slipper att själv ha en server eller en dator online hela tiden, vilket dessutom kostar betydligt mer. Anlita istället ett web hosting företag som förser dig med den tekniska kunskapen. 

Web hosting i Sverige

Web hosting är någonting som har vuxit markant som bransch under de senaste åren. Det finns många alternativ att välja mellan. Några som vi på Hittawebbhotellet är extra imponerade av som också har kommit att bli våra samarbetspartners är följande. Dessa företag är unika och högst professionella gentemot sina kunder och bidrar med fördelaktigt samt vidsträckt utbud av tjänster på sina webbplatser. Vi rekommenderar att gå in och kika på var och en och se vilken som du skulle kunna dra fördel av. Här på vår webbplats kan du jämföra vilket web hosting som passar dig allra bäst! 

Misshosting

Miss Hosting grundades året 2014 och är idag ett Internationellt Webbhotell som arbetar med Hosting relaterade tjänster såsom “Webbhotell, Domänregistrering, Domänauktion, VPS, Dedikerade servrar, Sitebuilder, SSL, Seo-verktyg och Webbsäkerhet. Miss Hosting är även ICANN-ackrediterad domännamn registrare via NameISP”. 

Velumi

Året 2015 grundades Velumi i syfte att förenkla utmaningarna som tillkommer med att driva en webbyrå samt att leverera en smart hostinglösning. Velumis nyckelord är “blixtsnabbt, säkerhet samt att allt din byrå behöver kring hosting”. 

Stablehost

Stablehost grundades året 2009 och arbetar för att vara så unik som möjligt i denna bransch. Det lyckas de med genom en personal som arbetar tätt som en familj och önskar att kunna erbjuda sina kunder samma känsla. Vidare, styr de standard kontrollpaneler så att deras kunde inte behöver lära sig allt vad det innebär och endast fokusera på annat. Slutligen, fokuserar web hosting företaget på att finnas där för sina kunder vilket de är med den noga utvalda passionerade personalen. 

Hostinger

Hostinger är ett internationellt web hosting företag som grundades 2004 och besitter idag över 29 miljoner användare med sina dotterbolag i 178 länder. Hostinger använder web hosting-teknik och tillhandahåller web hosting med MySQL, FTP och PHP. 

Egensajt

Egensajt har utvecklat en av marknadens bästa webbhotell plattformar inom serverdrift samt programvara med hög driftssäkerhet sedan 2007. Deras vision är att bidra med kundanpassade lösningar för att de ska hitta deras egen plats på internet. 

One.com

One.com etablerades år 2002 och är idag en av de ledande aktörerna i Europa. De arbetar som leverantör med innovativ web hosting-tjänster. De har mer än 400 medarbetare. 

Simply

Simply grundades år 2004 och de arbetar med målen att erbjuda sina kunder kvalitét till ett bra pris. 

Inleed

Inleed erbjuder webbhotell, domännamn samt servertjänster för företag och privatpersoner. Deras högsta önskan är att kunderna ska vara nöjda med deras tjänster som erbjuds. 

Kinsta

Kinsta grundades år 2013 med visionen om att skapa förändring. Deras löfte är att skapa de bästa hosting-plattformarna på WordPress. De drivs av aldrig nöja sig utan hela tiden fortsätta utvecklas. 

Surftown

Surftown är ett ytterligare företag som erbjuder, utvecklar samt sköter professionell web hosting samt cloud solutions för små-och medelstora företag. De erbjuder mer än 190 000 privat och företagskunder. För dem är det även viktigt att personal känner sig som en familj. 

Fsdata

FS Data är en av Sveriges äldsta samt främsta leverantörer av web hosting, servertjänster, domännamn och e-post. De grundades 1997. Deras ledord är trygghet, service och miljövänlig teknik. 

Bästa web hosting 

Miss Hosting är en av de främsta web hosting-företagen i Sverige. Vi på Hittawebhotellet utser Miss Hosting till det bästa web hosting-företaget. Miss Hosting är en framgångsrik aktör inom web hosting av olika anledningar. Företaget besitter erfarenhet inom en rad olika hosting-relaterade tjänster då deras arbete går tillbaka sedan år 2014. Deras främsta arbete ligger i Webbhotell, Domänregistrering, Domänauktion, VPS, Dedikerade servrar, Sitebuilder, SSL, Seo-verktyg och Webbsäkerhet. Miss Hosting är även ICANN-ackrediterad domännamn registrare via NameISP, vilket är oerhört omfattande. Miss Hosting är även verksamma i flertalet länder världen över. De prioriterar även sina kunder högt, vilket är just därför vi utnämner Miss Hosting till det bästa web hosting företaget! 

Webhosting eller web hosting?

Vid sökningar på ordet “web hosting” är det vanligt att olika förslag på stavningen dyker upp.  Många gånger går det att hitta ordet som ihopskrivet alltså “webhosting” när det i själva verket är särskrivning på ordet alltså, “web hosting”. Det är rätt sätt att skriva ut ordet.

Gästskribent Nicole Milivojevic Sandvik

pil

FRÅGOR & SVAR

Vad är ett webbhotell?Liten pil

Ett webbhotell är det som möjliggör att du kan ladda upp en hemsida på internet. Ett webbhotell består av en fysisk server som har en internetanslutning. Leverantören av webbhotellet har delat upp servern på flera konton som de hyr ut till den som vill publicera innehåll på internet.

Vilket webbhotell ska jag välja?Liten pil

Först och främst handlar det om att förstå dina behov inför valet av webbhotell. Det blir svårt att välja rätt webbhotell utan att veta vad du behöver. Dessa frågor är bra att veta svaret på innan du väljer.

  • Vilken typ av hemsida utvecklar du?
  • Vill du ha något vanligt som en Wordpress blogg eller något mer avancerat?

Klicka här för att läsa hela inlägget.

Hur byter jag webbhotell?Liten pil

Innan du säger upp ditt nuvarande webbhotell bör du välja ett nytt webbhotell. Därför lönar det sig att jämföra webbhotell innan.

  • Steg 1. Köp ett nytt webbhotell.
  • Steg 2. Säkerhetskopiera din hemsida till det nya webbhotellet.
  • Steg 3. Kontrollera att du inte har missat något.

Klicka här för att gå till hela guiden.

Vilket webbhotell är bäst?Liten pil

Vi på hittawebbhotellet strävar efter att hela tiden förse våra användare med rykande färsk information om webbhotellmarknaden. Här kan du läsa mer om vilket webbhotell som är bäst för 2021.

Vad är en virtuell server?Liten pil

Precis som ett webbhotell är en Virtuell server (VPS) bestående av en dedikerad server som är uppdelad på flera användare. Skillnaden här är att det är betydligt färre användare på samma server.

Vad är en dedikerad server?Liten pil

En dedikerad server består av en fysisk server som privatpersoner eller ett företag hyr plats på för att lagra information på internet. Ordet "dedikerad" refererar till att du är ensam om att använda den servern, till skillnad från ett webbhotell eller en virtuell server där servern är uppdelad i flera delar.

Vart får jag mitt SSL Certifikat ifrån?Liten pil

SSL-certifikat är små datafiler som digitalt binder en kryptografisk nyckel till din webbplats. När SSL certifiktatet är installerat på ett korrekt sätt, blir du tilldelad ett https-protokoll som möjliggör säkra anslutningar från en webbserver till en webbläsare.