Vilket webbhotell ska jag välja

Publicerad: 2018/07/14

Uppdaterad: 2019/08/20

Hur bestämmer vi om ett webbhotell är bra eller inte?

Vilket webbhotell ska du välja? Glöm inte att du kan jämföra webbhotell hos oss, eller välja ett billigt webbhotell direkt.

Låt mig hjälpa dig att hitta svaren på dessa frågor. Mitt mål med denna bloggpost är att guida dig med en 16-punkts checklista för att med säkerhet kunna hjälpa dig att välja rätt webbhotell.

OBS!!

Vi får provision av de företag som jag nämner i den här artikeln, det kostar dig inget extra att använda vår tjänst, och eftersom att det tar väldigt lång tid att skriva dessa artiklar som ska hjälpa dig som konsument - uppskattas det verkligen om du väljer just vår jämförelse av webbhotell.

1. Förstå dina behov inför valet av webbhotell

Det blir svårt att välja rätt webbhotell utan att veta vad du behöver. Så innan du forsätter med sökandet efter ditt webbhotell- lägg allt åt sidan (inklusive den här guiden du läser) och fundera på vad du verkligen behöver.

 • Vilken typ av hemsida utvecklar du?
 • Vill du ha något vanligt (en WordPress blogg, kanske)?
 • Behöver du Windows-program?
 • Behöver du stöd för ett specifika skripts (t.ex. PHP)?
 • Behöver din webbplats speciell programvara?
 • Hur stor (eller liten) kommer din webbtrafikvolym vara eller bli?

 

Det här är några av de grundläggande frågorna du behöver veta svaret på själv.

Ett bra tips kan vara att föreställa din hur din hemsida ska se ut och fungera, därefter tänka ytterligare 1 år i framtiden och funderat ut vad du vill ha/behöver till din hemsida.

 

Om du är helt grön på området ...

För nybörjare är det en no-brainer att börja med ett billigt webbhotell, så som misshosting.

Deras basic paket passar alldeles utmärket för nybörjare, men även lite mer avancerade sidor. Dessutom har den en jättebra support som alltid kan hjälpa till.

Kom ihåg att du alltid har möjlighet att skala upp och uppgradera till VPS eller dedikerad server vid ett senare tillfälle när din hemsida blir större.

2. Server Pålitlighet / Stablilitet

Ingenting är viktigare än att ha webbhotellet live 24/7, trots allt kan dina besökare besöka din hemsida från tidszoner över hela världen. Du behöver ett webbhotell som är stabilt, både när det gäller servrar och nätverksanslutningar. 99,95% upptid betraktas som en norm år 2018. Vi har provat alla av de webbhotellen vi jämför och har aldrig haft något problem med upptiden.

3. Flera domäner

Domännamn är billiga - så billigt att det ofta är svårt att motstå att inte äga fler än en.

Jag äger personligen mer än 15 domännamn - och är långt ifrån ensam om att äga fler domäner. Enligt denna webbhotells undersökning - äger 80% av de som deltog i undersökningen mer än 5 domäner och mer än 20% av dem äger mer än 50!

För att rymma dessa extra domäner behöver vi extra utrymme. Det är därför det är viktigt att ha ett webbhotellskonto som tillåter att lägga till flera domäner.

4. Nyregistering och förnyelse priset

Webbhotell erbjudanden är oftast billigast under första gångs registreringen. Var medveten om att dessa ofta kommer med ett mycket högre förnyelsepris, var därför försiktig innan du klickar på "köp". Detta är dock en branschstandard.

Om du inte är villig att hoppa mellan två eller tre webbhotell vart annat år, finns det inget sätt att undvika dyra förnyelsekostnader.

Ett annat alternativ kan vara att kika på en virtuell server eller dedikerad server.

6. Återbetalningspolicy och gratis period

Om du väljer att avbryta din prenumeration inom försöksperioden, ger företaget en full återbetalningsgaranti?

Vad är värdföretagets återbetalningspolicy efter försöksperioden har upphört?

Finns det några avbokningsavgifter eller extra avgifter?

Det här är några grundläggande frågor som du ska få svaren på innan du registrerar dig.

Just nu erbjuder Surftown första året gratis endast genom vår jämförelse sida, på deras webbhotell. De har två webbhotells paket, starter och advanced. Starter paket passar dig som är intresserad av att starta en lite enklare hemsida så som en blogg eller liknande. Ska du bygga fler hemsidor, är Advanced paketet rätt för dig.

Är ni intresserad av att spara upp till 1000kr första året, föreslår jag att ni går in och läser mer om erbjudandet här.

7. Viktiga funktioner i ett webbhotell

Filhantering och webbplatsstatistik är alltid viktigt, men att också hålla koll på ftp / sftp, ”One click installer” och DNS-hantering. Det bör också finnas en filhanterare - se till att du kan redigera .htaccess-filen därifrån.

Ett-klick installation

Installatörer med ett klick kommer i olika varianter, som Softalucous eller Simple Script.

 

I vilket fall som helst är syftet med installatören med ett klick att göra ditt liv mycket lättare. Detta kan ses som installationsguider som hjälper dig att installera saker som WordPress, Joomla, Drupal eller en mängd andra webbapplikationer. Allt du behöver göra är att fylla i några namn.

 

FTP / SFTP-åtkomst

FTP / SFTP-åtkomst är ovärderlig för att flytta stora mängder filer på ett säkert sätt. Vissa webbhotell försöker komma undan med bara filhanteraren, men det är vanligtvis ganska begränsat.

.htaccess filåtkomst

. Htaccess-filen är också extremt kraftfull och kan hjälpa dig att göra administrativa ändringar. Det kontrollerar nästan allt från omdirigeringar till lösenordsautentisering och -hantering, och kommer att vara avgörande vid någon tidpunkt i framtiden.

 

Ignorera diskutrymme och dataöverföringskapacitet (tillsvidare)

Diskutrymme och dataöverföringar kan ses som en onödig jämförelsesfaktor - speciellt om du är ny.

Sanningen är att de allra flesta, iallafall de webbhotell vi jämför, erbjuder nog med både diskutrymme och dataöverföring. Eftersom att det är en relativt billig markandsföringsåtgärd.

Om du är orolig över det, kan du vara lugn. Disk lagring och bandbredd knappt någon betydelse för den genomsnittliga webbplatsägaren. Bilder kan lagras på Imgur, filer och dokument på Google Doc, videoklipp på YouTube och Vimeo och stora datafiler på dropbox till exempel.

Så oroa dig inte för mycket om din lagringen på webbhotellet eller bandbredd för tillfället.

8. E-handel

Ska du driva en e-handel?

Använder du någon specifik kundvagnsprogramvara?

Behöver du behandla affärstransaktioner på din webbplats?

Behöver du särskilt tekniskt stöd (dvs. PrestaShop guide osv.)?

Om ja, då är det viktigt att du väljer en webbhotell med tillräckligt med stöd för e-handelsfunktioner. SSL-certifiering, dedikerad IP och installationsprogram för ett klick på kundvagnar är några av de väsentliga funktionerna / supporten som du behöver.

SSL-Certifiering är ett måste för att du ska kunna ta betalt på din e-handel. Här kan du läsa mer om SSL-Certifiering. Återigen rekommenderar vi Misshosting, de erbjuder gratis SSL-certifering. Det gör även unoeuro, inleed, fsdata, egensajt och surftown.

9. En lättanvänd c-panel

En användarvänlig kontrollpanel med omfattande funktionalitet är viktigt, eftersom det är hjärnan för ditt webbhotell.

Det spelar ingen roll om det är cPanel eller Plesk eller till och med en kontrollpanel från en tredje part (som vad GoDaddy erbjuder), så länge det är användarvänligt och levereras med alla nödvändiga funktioner. Utan en tillfredsställande kontrollpanel är risken att du behöver spendera oerhört mycket tid hos kundsupporten för de allra enklaste uppgifterna.

10. Kontoupphängning: Vad för begränsningar finns det?

Här är ett tips som de flesta jämförelse sidor inte talar om för dig, webbhotell leverantörer kommer att dra ut kontakten och avbryta ditt konto om du använder för mycket CPU-ström eller bryter mot reglerna (ja, obegränsad webbhotell är begränsad).

Så innan du registrerar dig på ett webbhotell är det viktigt att du läser reglerna.

Det är också ganska säkert att nästan alla webbhotell inte tolererar olagliga hemsidor. Så om du tänker driva en webbplats som låter människor ladda ner piratkopierade filer, kommer du stöta på problem.

 

Att känna till dina kontobegränsningar hjälper dig att förstå två saker -

 • Hur generösa (eller tvärtom) ditt webbhotell är.
 • Hur transparent ditt webbhotell är - Kan du lita på de ord ditt webbhotell säger? Välettablerade webbhotell har normalt mycket tydliga riktlinjer för kontobegränsningar och deras användarvillkor.

11. Miljövänlighet

Att ha ett webbhotell som är miljövänligt är ett måste för en del webmasters.

Enligt vetenskapliga studier producerar en webbserver i genomsnitt mer än 630 kg CO2 (vilket är mycket!) Och förbrukar 1 000 kWh energi årligen. Ett grönt webbhotell å andra sidan ger teoretiskt noll CO2. Det finns faktiskt en stor skillnad mellan en grönt webbhotell och en icke-miljövänlig webbhotell.

12. Email@YourDomain.com

Om du vill ha ett e-postkonto kopplat till din webbplats ska du titta på e-postfunktionerna innan du registrerar dig. De flesta webbhotell kommer ge möjligheten att skapa en egen email (något som email@yourdomain.com), men det är alltid bäst att vara säker.

Om e-postfunktioner inte finns, är det egentligen inte någon stor grej. Det finns ett antal sätt att du kan äga ett e-postkonto på din egen domän. G Suite är till exempel en tjänst som erbjuds av Google som låter dig äga egna e-postadresser, som är hostade på googles servrar. Det börjar så lågt som 40 kr per användare per månad.

13. Prenumerationsperiod

Enligt min erfarenhet brukar de flesta avtalen löpa 1 år, men i vissa fall kan man skriva upp sig på 2-3 år för att komma ned i kostnad. Mitt förslag är att börja med 1 år, just för att vara säker på att du verkligen är bekväm med webbhotellet du valt.

14. Säkerhetskopiering

Datorer kraschar, utrustning går sönder, så är det. Din webbplats kommer också att vara sårbar för dessa faktorer, eller kanske en hacker kommit in i din WordPress-blogg och ersatt din index.php-fil. Kanske har hela databasen blivit nukad.

Om ditt webbhotell gör webbplatsbackup regelbundet så finns det inget att oroa sig för när dessa händelser inträffar. Din värdleverantör ska kunna återställa hela din webbplats på nolltid (eller åtminstone en stor del av den).

 

Säkerhetskopior; här är några viktiga frågor att fråga ditt webbhotell:

 • Gör ditt webbhotell regelbundet fullständiga säkerhetskopior?
 • Kan säkerhetskopiering av plats ske manuellt via kontrollpanelen?
 • Kan du skapa automatisk säkerhetskopiering av din webbplats enkelt via cron-jobb eller andra program?
 • Kan du enkelt återställa dina backupfiler så att du inte behöver vänta på supportpersonal att göra det för dig under en period med katastrofåterställning?

 

15. Live Chat eller telefonsupport

När jag väljer webbhotell förutsätter jag att supporten ska vara on point. Det får inte finnas några onödiga fördröjningar och support personlen ska vara kunniga och hjälpsamma. Återigen rekommenderar jag starkt Surftown och Misshosting. Jag har alltid fått snabb och pålitlig hjälp från dem gång på gång.

16. Snabbhet på server

Vi menar inte om ditt webbhotell svarar på dig snabbt eller inte! Snabbhet på servern är ett mått på den tid det tar från när någon klickar enter på ditt domännamn tills servern levererar fram webbplatsen till den som klickat.

Ofta känd som Time To First Byte (TTFB), är din serverresponshastighet mer än för självgratifikation på att ha den snabbaste laddningswebbplatsen. Det har dokumenterats att ju längre en användare väntar på att en webbplats laddas, desto mer sannolikt kommer de att lämna webbplatsen innan den slutar ladda.

Din webbplatshastighet påverkar också hur Google och andra sökmotorer rankar dig i sökresultaten.

Detta är sällan något som ett webbhotell kommer att berätta för dig. En riktlinje jag följer är ofta priset. Topputrustning och infrastruktur kommer inte billigt. Du får lite vad du betalar för här.

 

För att sammanfatta och avsluta detta inlägg

Det finns aldrig en fast lösning på ens webbhotell behov.

Jag skulle inte rekommendera ett gratis webbhotell, varken om du startar en liten hemsida eller en gigantisk e-handel.

Olika webbplatser har olika behov. Därför går det alldeles utmärkt att anpassa pengarna du betalar utefter din webbplats. Ska du driva en hobbyverksamhet, en blogg tillexempel, är det vettigt att börja med ett billigt webbhotell. Ska du driva något lite större, kika på vår jämförelse över de lite mer avancerade erbjudanden som finns här.

När du väljer ett webbhotell, kom ihåg att förstå dina egna behov, det är viktigt.

Det handlar inte om att hitta den bästa webbhotellet i världen; snarare handlar det om att hitta rätt webbhotell för dig.

Skulle du som läst detta ha några ytterligare frågor eller idéer på andra inlägg som du ser att jag skriver, kontakta mig på alexander@tribusoft.se

Annars föreslår jag att ni kikar på våra andra inlägg nedan.

 

Skribent: Alexander Milivojevic Sandvik

pil

FRÅGOR & SVAR

Vad är ett webbhotell?Liten pil

Ett webbhotell är det som möjliggör att du kan ladda upp en hemsida på internet. Ett webbhotell består av en fysisk server som har en internetanslutning. Leverantören av webbhotellet har delat upp servern på flera konton som de hyr ut till den som vill publicera innehåll på internet.

Vilket webbhotell ska jag välja?Liten pil

Först och främst handlar det om att förstå dina behov inför valet av webbhotell. Det blir svårt att välja rätt webbhotell utan att veta vad du behöver. Dessa frågor är bra att veta svaret på innan du väljer.

 • Vilken typ av hemsida utvecklar du?
 • Vill du ha något vanligt som en Wordpress blogg eller något mer avancerat?

Klicka här för att läsa hela inlägget.

Hur byter jag webbhotell?Liten pil

Innan du säger upp ditt nuvarande webbhotell bör du välja ett nytt webbhotell. Därför lönar det sig att jämföra webbhotell innan.

 • Steg 1. Köp ett nytt webbhotell.
 • Steg 2. Säkerhetskopiera din hemsida till det nya webbhotellet.
 • Steg 3. Kontrollera att du inte har missat något.

Klicka här för att gå till hela guiden.

Vilket webbhotell är bäst?Liten pil

Vi på hittawebbhotellet strävar efter att hela tiden förse våra användare med rykande färsk information om webbhotellmarknaden. Här kan du läsa mer om vilket webbhotell som är bäst för 2019.

Vad är en virtuell server?Liten pil

Precis som ett webbhotell är en Virtuell server (VPS) bestående av en dedikerad server som är uppdelad på flera användare. Skillnaden här är att det är betydligt färre användare på samma server.

Vad är en dedikerad server?Liten pil

En dedikerad server består av en fysisk server som privatpersoner eller ett företag hyr plats på för att lagra information på internet. Ordet "dedikerad" refererar till att du är ensam om att använda den servern, till skillnad från ett webbhotell eller en virtuell server där servern är uppdelad i flera delar.

Vart får jag mitt SSL Certifikat ifrån?Liten pil

SSL-certifikat är små datafiler som digitalt binder en kryptografisk nyckel till din webbplats. När SSL certifiktatet är installerat på ett korrekt sätt, blir du tilldelad ett https-protokoll som möjliggör säkra anslutningar från en webbserver till en webbläsare.