Tre lätta sätt att bygga en hemsida

Publicerad: 2018/10/15

Uppdaterad: 2019/06/23

Tre lätta sätt att bygga en hemsida

Att bygga en hemsida är inte alls lika svårt som det var för 10-15 år sedan, tvärtom det är relativt enkelt 2018.

Du behöver inte ens kunna skriva kod längre.

Följ rätt metod. Välj rätt plattformar. Använd rätt verktyg. Så kommer du klara dig alldeles utmärkt.

 

Bygga hemsida:

Det allra enklaste, använd en tjänst så som Heymo eller hemsida24

 • Använda ett content management system (Wordpress eller liknande)
 • Bygg en hemsida från grunden

 

Det första och andra alternativet är klart bäst för den som vill komma igång på ett snabbt och enkelt sätt med sin hemsida. Med både Heymo och Hemsida24 kan du , utan förkunskaper, skapa din egen hemsida. Det är enkelt, prisvärt och resultatet blir proffsigt. Välj ett designförslag som passar dig och kom igång!

Att bygga en hemsida från grunden kommer kräva att du har goda kunskaper inom olika kodspråk. Dessutom är detta alternativ dyrast av de tre. Dock är fördelen här att du inte är begränsad när det kommer till design eller funktionalitet. Skulle detta alternativ vara intressant kan ni höra av er på alexander@tribusoft.se för att få ett prisförslag beroende på vilken typ av hemsida ni är intresserade av utveckla.

Vi kommer att gå igenom alla dessa tre metoder nedan.

OBS!!

Vi får provision av de företag som jag nämner i den här artikeln, det kostar dig inget extra att använda vår tjänst. Vi lägger ner mycket arbete och pengar för att skapa användbart innehåll just som detta, därför uppskattar vi verkligen om du använder vår jämförelse.

Metod nr 1: Bygg en hemsida med ett hemsideverktyg

Kunskap: Grundläggande kunskaper av dator och internet

Verktyg: Heymo och Hemsida24

Hemsideverktyg har gjort det enkelt och med ett par klick har du en egen hemsida installerad. Utan kunskap om kodspråk kan man starta sin hemsida på några minuter. Idag finns det något som kallas för Drag & Drop-verktyg som kräver noll kodnings kunskap.

Följande två är de mest tilltalande hemsideverktygen som går att få tag på, enligt vår mening.

 

Heymo

Heymo är ett företag som tror på Sveriges entreprenörer och företag. De vill ge dig den enklaste och bästa upplevelsen för att skapa din egen hemsida. Ett av deras mål är att du ska lyckas på nätet. Detta gör de genom att hjälpa till med tips och råd på vägen, vilket kan vara superskönt för den som precis ska komma igång.

Steg för steg hur du bygger en hemsida

 • Registera dig på Heymo.

De har två olika abonnemang att välja på, ”Drömma” som är gratis och ”Driva” som kostar 129 kr i månaden.

Klicka här för att registrera dig.

 • Välj design för din hemsida.

De erbjuder ett flertal snygga designer som du kan välja på. Du kommer även bli bemött av introduktions filmer som berättar exakt hur du ska gå tillväga för att komma igång.

 • Klart

Precis! Så enkelt är det att bygga en hemsida med ett hemsideverktyg.

 

Hemsida24

Hemsida24 är ett väletablerat företag som har uppmärksammats av institutioner så som Dagens Industri, tv4 och ComputerSweden. Hemsida24 är ett internetbaserat verktyg för att skapa hemsidor och e-butiker. Du får ett professionellt resultat samtidigt som du har full kontroll och kan uppdatera hemsidan från vilken dator som helst. Idag använder fler än 14 000 svenska företag vårt hemsideverktyg för att bygga, administrera och anpassa sina hemsidor.

Steg för steg hur du bygger en hemsida

 • Registera dig på Hemsida24.

De erbjuder tre paketlösningar. Till och med en lösning för dig som vill starta e-handel.

 • Välj design för din hemsida.

Precis som innan är det bara att välja design och skriva texter till din hemsida. Även här blir du bemött av introduktions filmer som talar om hur just du kommer igång.

 • Klart

 

Glöm inte att hemsida24 erbjuder fantastisk kundservice, så om du behöver hjälp med något, uppmanar jag dig att höra av sig till dem direkt.

Metod nr 2: Bygg en hemsida med CMS

Kunskap: Över grundläggande kunskap av dator och internet; HTML, CSS och PHP (inte obligatoriskt men bättre om du vet grunderna)

Verktyg: WordPress, Joomla och Drupal

Ett CMS eller ett Content Management System är byggt på så sätt att det passar nybörjare till erfarna webbutvecklare.

Det är ett program som gör det enkelt att skapa och hantera innehåll på nätet. De flesta är gratis att använda.

Om du vet grunderna i HTML, CSS eller PHP är det fördelaktigt för dig. Det är inte ett stort problem om du inte vet eftersom dessa plattformar är väldigt intuitiva. Här är de tre bästa valen av CMS-plattformar du kan välja efter ditt behov.

Snabb översikt

 

Wordpress

WordPress, är klart störst när det kommer till CMS, det används mest i bloggar och små till medelstora hemsidor. Dock är det även använt i stora hemsidor också, många föredrar WYSIWYG Editor är det enda du behöver lära dig för att publicera ditt första innehåll.

Denna plattform är för nybörjare, såväl som mer avancerade webbutvecklare. Den har många gratis plugins och teman i sitt eget förråd.

Fördelar med wordpress

 • Flexibel och anpassningsbar,
 • Lätt att använda,
 • Många lärarresurser,
 • Utmärkt community & support

 

Nackdelar med wordpress

 • Behöver kunskap om olika kodspråk för stora visuella anpassningar,
 • Uppdateringar kan orsaka problem med plugins

 

Joomla

Joomla liknar WordPress på många sätt. Det är också lätt att använda, enkelt att installera och kan enkelt utökas med hjälp av moduler - motsvarande WordPress-plugins. Som ett resultat är det det näst bästa alternativet för nybörjare.

Men för nybörjare kan det bli mer skrämmande att utforska Joomla på grund av antalet tillgängliga alternativ. Förutom den vänstra menyn finns också en meny i toppfältet precis ovanför "Control Panel" -logotypen. För att undvika förvirring, kom ihåg att några av artiklarna från menyn till vänster och övre menyn är likartade, inklusive "Innehåll", "Användare" och "Extensions".

Precis som WordPress har Joomla några stilar och mallar som snabbt kan ge din webbplats ett distinkt utseende. Men av alla tre innehållsförvaltnings system erbjuder Joomla den enklaste lösningen när det gäller att skapa ett socialt nätverk.

Fördelar med Joomla

 • Mer tekniskt avancerad,
 • Hemsidor presterar i allmänhet bättre,
 • Säkerhet på företagsnivå

 

Nackdelar med Joomla

 • Kontrollpanelen är svårare att greppa,
 • Medel svårt att använda - Inte lika lätt som WordPress, inte så avancerat som Drupal

 

Drupal

Erfarna webbutvecklare talar för att Drupal är den mest kraftfulla CMS:en.

Det är dock också det svåraste att använda. På grund av sin flexibilitet är Drupal det näst mest använda CMS i världen, men det är inte en favorit bland nybörjare. För att framgångsrikt bygga en "komplett" hemsida med hjälp av Drupal behöver du lära dig grunderna i kodning. Kontroll panelen är också tuff för nybörjare.

Fördelar med Drupal

 • Mycket hjälp material finns tillgängligt,
 • Uppdateringar integreras ”seamless”

 

Nackdelar med Drupal

 • Svår inlärningskurva - rekommenderas för avancerade användare

Guide för att bygga en hemsida i WordPress

Nu borde du redan ha ett webbhotellskonto och ett registrerat domännamn. Har ni inte det? Vi har guider på hur du väljer webbhotell, byter webbhotell, vi har dessutom ett special erbjudande där ni får gratis webbhotell hos surftown endast genom hittawebbhotellet.

Vi har ambitionen att driva Sveriges största jämförelse för webbhotell. Vi arbetar aktivt för att bli det, därför uppmanar jag dig att kika på den samt lämna feedback.

Alexander@tribusoft.se

Steg 1: Hitta WordPress installationsprogrammet i ditt webbhotell

Webbhotelltjänster har vanligtvis ett snabbt installationsprogram för att installera WordPress och andra vanliga plattformar.

Så logga in på ditt webbhotellskonto och ta reda på vilken installatör du har. De populära namnen du ska söka efter är Softaculous, QuickInstall eller Fantastico.

Vissa webbhotell, så som misshosting har gjort det extremt lätt att installera wordpress.

Det krävs ett par klick, så är du klar.

Steg 2: Installera WordPress via installationsprogrammet

Softaculous är den mest populära auto installatören och den finns på cPanel. Jag kommer att gå igenom installationen via Softculous. De andra installatörerna är ganska mycket detsamma.

Klicka på Softaculous och klicka sedan på "Installera" över WordPress för att börja installationen.

Här kommer det viktiga:

Konfigurera alternativen enligt följande, lämna andra fält till standardkonfigurationen (kommer att sortera senare) och klicka på Installera.

Logga in nu på din WordPress-hemsida. Din hemsidas inloggningssida kommer att se ut som wp-login.php efter webbadressen du ställt in. Till exempel ”Hittawebbhotellet.se/wp-login.php”

Steg 3: Installera ett tema och några viktiga plugins

Därefter måste du installera ett tema och plugins. Ta en titt på den vänstra sidan av din dashboard.

Det finns massor av gratis färdiga teman som finns tillgängliga i WordPress-katalogen.

Om du vill bläddra i dessa fria teman går du till "Utseende> Teman> Lägg till nytt", leta efter det tema som vill använda och klicka på installeringsknappen.

Här är några viktiga gratis plugins. Sök efter deras namn på WordPress plugins katalogen för att hitta dem. Observera att installationen av bara ett plugin från varje kategori är tillräckligt.

För SEO: Yoast SEO, allt i ett SEO-paket

För säkerhet: iThemes Security, Wordfence Security

För hemsida statistik: Jetpack av WordPress.com, Google Analytics för WordPress av Monster Insights

För formulär: Contact form 7

För prestanda: W3 Total Cache, WP Super Cache.

Därefter är du klar

Metod nr 3: Om du vill bygga hemsidan från grunden

För att bygga en hemsida från grunden behöver du lära dig följande kodspråk.

HTML (Hyper Text Markup Language)

 • HTML är den grundläggande strukturen för hemsidor och webbapplikationer. Det består av sekventiella taggar som har en öppning och en stängning, och strukturellt ett nyckelord som bifogas av vinkelbeslag. Ex: <strong> </strong>

 

CSS (Cascading Style Sheets)

 • CSS är det stilningsspråk som används för att dekorera HTML-markeringen av en hemsida. Utan CSS skulle din hemsida vara en stor vit vägg som har lite orörd text och bild på den. CSS är det som gör sidan levande.

 

Kod/scriptspråk

 • HTML och CSS är ingenting utan skriptspråk eftersom de inte är interaktiva. För att skapa en dynamisk hemsida som svarar på användare behöver du språk som JavaScript och jQuery. Server-språk som PHP, Python och Ruby kan också behövas över tiden.

 

Databashantering

 • För att lagra, hantera och komma åt användarinmatningsdata på en hemsida behöver du en databas. Ett databashanteringssystem som MySQL, MongoDB och PostgreSQL används i server-sidan för att göra detta jobb effektivt.

 

FTP (File Transfer Protocol)

 • FTP används för att enkelt överföra en hemsidas källfiler till sitt webbhotell. Det finns webbaserade såväl som datorbaserade FTP-klienter som kan användas för att ladda upp sina filer till servern.

 

Jag hoppas att den här guiden har varit hjälpsam för dig som läst den. Jag skulle föreslå att utnyttja tjänster så som Heymo eller hemsida24 om du är en nybörjare för att komma igång snabbt.

Även jag som har arbetat på nätet i 3 år, kan inte skriva kod. Det har jag min kollega som gör. Min första hemsida som jag la ut på internet var via en liknande tjänst som nämnt ovan, det är ett bra första steg in i den här världen mot en låg investering.

OBS:

Glöm inte att kika på vår lista för de bästa webbhotellen och de billigaste webbhotellen

Vi jämför även virtuella servrar och dedikerade servrar

Vi har även de mest djupgående recensioner för dessa webbhotell; misshosting, unoeuro, inleed, fsdata, egensajt, stablehost och surftown

 

Skribent: Alexander Milivojevic Sandvik

Snabblänkar

pil

FRÅGOR & SVAR

Vad är en virtuell server?Liten pil

Virtuell server eller VPS som det även kallas, VPS står för Virtual Private Server. En virtuell server är en typ av server lösning där kunden själv kan administrera över alla delar av servern.Läs mer här

Vad är en dedikerad server?Liten pil

Hos de flesta webbhotell erbjuder idag både dedikerade servrar, men också Virtuella sådana. När du har en dedikerad server hyr du en egen server (maskin) i en lokal fylld med andra servrar. Du kan själv bestämma vilka konfigurationsinställningar du vill ha.Läs mer här

Vad är ett SSL – Certifikat?Liten pil

Ett SSL – Certifikat går att jämföra med din legitimation. SSL-Certifikat är hemsidans legitimation, det säkrar sidans identitet och vem som innehar den. Att ha SSL-Certifikat skapar dessutom en auktoritet för hemsidan, vilket ger användaren en säkerhet när de besöker sidan. Detta är något hemsidan måste ha om du har tänkt att du ska kunna ta betalt genom din hemsida. Person- och bankuppgifter blir ej skyddade om det inte finns ett sådant certifikat för webbplatsen som hanterar betalningarna.

Vart får jag mitt SSL Certifikat från?Liten pil

Vi rekommenderar att du köper det från ditt webbhotell du har din domän på. Just nu erbjuder Misshosting gratis SSL certifikat om du hyr webbhotell där.Klicka här för att gå till erbjudandet

Hur stort utrymme behöver jag?Liten pil

Det beror helt på vad din hemsida ska göra. Är hemsidan främst textbaserad går det utmärkt att välja något enklare alternativen hos webbhotellet. Ska du ladda upp mycket bilder och videoklipp kommer du behöva ett större lagringsutrymme och mer resurser. Då föreslår vi att du väljer ett av de större paketen.

Hur byter jag webbhotell?Liten pil

Jämför webbhotell här på hittawebbhotellet. Välj det webbhotell som uppfyller dina krav. Flytta sedan över din domän till det nya webbhotellet. Detta kan kännas lite knepigt, men de webbhotell vi rekommenderar har bra instruktioner på hur du går tillväga. Kort beskrivet behöver du först få en auktoriseringskod från ditt gamla webbhotellet, den koden skriver du in i kontrollpanelen i hos nya webbhotell.

Vad är en molntjänst?Liten pil

En molntjänst är en teknik som möjliggör hantering av program och datalagring över internet. Det fungerar på så sätt att du sparar filer, bilder, videoklipp m.m. på en server via internet istället för lokalt på din dator eller annan enhet.