Göra hemsida - Bygga hemsida med EgenSajt

Publicerad: 2019/02/12

Uppdaterad: 2019/06/23

Vad roligt att du är intresserad av att lansera en hemsida!

I den här artikeln kommer vi på hittawebbhotellet.se berätta hur du går till väga för att göra en hemsida. 

För att ge dig en överskådlig bild över de steg du förväntas ta…


Steg #1 - Köpa webbhotell

Det första steget är att köpa ett webbhotell där du kan ha din hemsida på. När det kommer till ämnet webbhotell har vi en mängd artiklar som hjälper dig förstå vad ett webbhotell är, hur du väljer ett webbhotell beroende på vad för hemsida du ska bygga. För att göra så enkelt för dig som möjligt har vi valt att rekommendera EgenSajt för detta projekt. För att de erbjuder en unik lösning där du endast betalar för det du använder. Vilket kommer vara det billigaste alternativet vid starten.

Steg #2 - Köpa domän

Ditt domännamn är det din hemsida kommer heta. Vi kan dra liknelsen mellan ditt boende och webbadressen. Precis som ditt boende har en verklig adress kopplade till sig, har din hemsida också det. Så även det måste du köpa i samband med att du köper ett webbhotell. 

Steg #3 - Utvecklingsverktyg

Du kommer behöva välja mellan att göra hemsidan själv eller anlita en webbyrå så som tribusoft.se/webbyrå. Anlitar du dem kommer de hjälpa dig med de två punkterna ovan. Ska du istället försöka dig på att göra hemsidan själv, har du lite olika alternativ att välja på. Alternativ 1, bygg hemsidan med ett hemsideverktyg så som Heymo eller hemsida24. Dessa verktyg är bland de enklaste att använda sig av. Dock är de relativt begränsade också. Alternativ 2, göra hemsidan med ett CMS (Content management System), kanske mest kändast är Wordpress. För delen med Wordpress är att det är gratis och är anpassat för nybörjare hela vägen till erfarna webbutvecklare. 

 

… Nu har du fått en överskådlig blick över vilka steg du kommer behöva ta för att lyckas lansera din hemsida. 

Nedan djupdyker vi i dessa tre punkter och förklarar allt i minsta detalj så att du slipper undra över hur, vad och varför när du väl kommer igång. 

 

Göra hemsida - Bygga hemsida: Ultimata guiden

 


Köpa webbhotell: 

Som jag skrev ovan har vi valt att rekommendera EgenSajt för på enklast sätt komma igång. 

Ge mig ett försök att övertyga dig att deras webbhotell är rätt väg att gå!

På EgenSajt betalar du enbart för de resurser du använder. Så när du beställer väljer du helt hur mycket eller lite du behöver för din hemsida och du kan sedan närsomhelst öka eller minska vid behov. Det är därför deras lägsta alternativ är så billigt. På detta sätt kommer du kunna välja minsta möjliga resurs till en start för att senare öka, när hemsidan växer. 

Du kan starta din Wordpress blogg på ett enda klick! Du bygger en snygg hemsida eller webbshop enkelt med dra & släpp på deras billigaste kontoalternativ. Du kan automatiskt installera en Wordpress CMS helt gratis! 

Inte bara det att deras webbhotell kostnadseffektivt utan de har även en väl fungerande och säker e-post som effektivt filtrerar e-post från spam. Dessutom gör de dagliga säkerhetskopieringar om du skulle bli utsatt för att hemsidan skulle försvinna av någon anledning. 

Deras kontrollpanel är speciellt framtagen för att effektivt och säkert hantera dina domäner utan begränsning både vad gäller DNS-inlägg, domänpekning och hemsidor.

Kundsupport: Vi på hittawebbhotellet värderar kundsupport högt upp på vår lista, just för att finns en effektiv support kommer du kunna arbeta dig framåt på ett mycket smidigare sätt, än om det inte finns. EgenSajt är inget undantag här, I alla deras produkter och tjänster ingår support via telefon, supportsystem i ditt konto eller e-post samt en utförlig kunskapsbank finns där du kan läsa hur man gör. 

”Inga frågor är för dumma eller svåra för oss och vi kommer alltid göra vårt bästa för att du ska känna dig trygg! - EgenSajt”

Okej, så hur går du tillväga för att skapa konto på EgenSajt?

Steg 1. 

Gå in på deras hemsida: ”egensajt.se/kopa-webbhotell/”

Steg 2.

Klicka på beställ, webbhotell, i menyn längst uppe på hemsidan. Därefter väljer du förslagsvis enligt följande;

 

När du klickar på beställ kommer de fråga dig om du vill köpa en domän. Då är det bara att du skriver in det namn du vill att din hemsida ska heta, till exempel, ”bästahemsidan.se”. Är du osäker på vilket namn du ska ge din hemsida föreslår jag att du läser vidare, för att rätt domännamn kan göra livet mycket enklare. 

Köpa domän:

Låt oss först förklara vad en domän är och varför de är livsviktiga för din hemsida. 

En domän är adressen och namnet för din hemsida. 

Precis som jag skrev i början av artikeln, kan du se ditt domännamn som adressen till ditt hus. För att posten ska levereras hem till dig där du bor, behöver posttjänsten veta vart de ska leverera posten till. Samma sak gäller här. 

Det är så dina läsare eller kunder kommer att hitta din hemsida. Utan en domän kommer du alltså inte kunna ladda upp en hemsida på internet. 

Här har du en artikel om hur du köper en domän.

Ja varför är de livsviktiga för hemsidan bortsätt från att du behöver dem för att ladda upp hemsidor på internet?

Utan att bli för teknisk så tänker jag kort redogöra för hur domänen påverkar din sökmotoroptimering för hemsidan. Vet du inte vad sökmotoroptimering föreslår jag att du läser denna artikel på wikipedia: Lär dig mer om sökmotoroptimering.

Ska du bedriva någon form av affärsverksamhet eller vill få verkliga läsare, kommer du vilja att din hemsida syns i google. Och en av många av googles rankingfaktorer handlar just om domänen. 

Ålder på domänen betyder precis vad det låter som, äldre domäner är bättre än helt nyregistrerade. Det skapar någon form av auktoritet i Googles ögon. Dessutom är det bättre om du registrerar domänen längre en ett år, det visar på att du är hängiven till din hemsida. 

Nyckelord i domänen innebär att du har ditt primära sökord i ditt domännamn. För att ge ett exempel, hittawebbhotellet.se. Då vi vill synas på sökord som är relaterade till webbhotell.

Nyckelord som första ord är något som du kan tänka på också, detta ska ge en ännu bättre fördel än att endast ha sökordet i ditt domännamn. Som exempel, webbhotellbästitest.se.

.se, .uk eller .de ifall du bedriver verksamhet i ett visst land kan du använda dig utav landets toppdomän…

Dittdomännamn.se – ifall du bedriver verksamhet i Sverige. 

Dittdomännamn.uk – ifall du bedriver verksamhet i Storbritannien. 

Dittdomännamn.de – ifall du bedriver verksamhet i Tyskland.

… nackdelen med detta kan vara att om du senare vill använda samma domän för att synas i andra länder kommer det bli svårare än om du haft en .com domän tillexempel. 

Nu är dessa faktorer inte avgörande om du kommer att synas i google eller inte, det är betydligt svårare än så. Men gör du rätt från början, ökar dina chanser så klart. 

Utvecklingsverktyg:

Precis som jag skrev i början har du lite olika alternativ när du ska göra hemsidan. Du kan göra den själv med ett verktyg eller anlita en webbyrå så som tribusoft.se/webbyrå

Låt oss starta med det enklaste alternativet, med det dyrare av de val du har. 

Om du inte har arbetat med webbyrå förut kan jag förklara kort hur det går till på TribuSoft. De arbetar aktivt för att du ska slippa befatta dig med så lite av hemsidearbetet som möjligt om du givetvis inte vill vara engagerad i det. 

Deras process brukar se ut på följande sätt. 

Steg 1.

Kontakta deras säljare och boka in ett möte. 

Steg 2. 

Andra steget är att förklara vad för typ av hemsida du vill bygga. Här är det viktigt att du vet själv vilka funktioner du vill ha på hemsidan. Därefter behöver ni designa hemsidan, här kan ni låta dem designa hemsidan, eller om ni har några preferenser kan de utveckla enligt dem. 

Steg 3.

När de har fått all information om designen för hemsidan, skickar de ut ett designförslag. 

Steg 4.

När designförslaget har accepterats skickar de ut en offert för arbetet och när du accepterat utvecklar de din alldeles egna hemsida. 

Notera:

Tribusoft är en väldigt flexibel webbyrå, så beroende på omfattning av hemsida kan du få en relativt billigt jämfört med andra webbyråer, men blir det en större hemsida kommer det givetvis kosta mer. 

Göra hemsidan själv

Här brukar jag rekommendera två alternativ, via ett hemsideverktyg eller via CMS. 

Låt oss starta med alternativ 1, hemsideverktyg. Vad är ett hemsideverktyg? Jo ett hemsideverktyg är en plattform byggd för att du själv ska kunna göra en hemsida med enkla dra och släpp funktioner. Här kan du alltså välja ett tema och ändra innehållet på det temat, alltså texter och eventuellt bilder. Detta kan vara ett bra startalternativ för dig som endast vill ha en informativ hemsida eller en enkel blogg. 

Jag kan varmt rekommendera dessa två tjänster. 

Ta mig till Heymo - - >

Ta mig till hemsida24 - - >

Detta alternativ är inte dåligt. Första hemsidan jag gjorde var via ett liknande verktyg. 

Nackdelen kan vara att dessa alternativ är lite kostsammare än att använda ett webbhotell och Wordpress. Däremot tjänar du ihop det med tiden du sparar med dessa verktyg, tro mig jag vet av erfarenhet. 

Kort om hur du går tillväga för att komma igång med dessa två;

 

Göra en hemsida med Heymo 

Steg 1.

Registera dig på Heymo. De har två olika abonnemang att välja på, ”Drömma” som är gratis och ”Driva” som kostar 129 kr i månaden. 

Steg 2.

Välj design för din hemsida. De erbjuder ett flertal snygga designer som du kan välja på. Du kommer även bli bemött av introduktions filmer som berättar exakt hur du ska gå tillväga för att komma igång. 

Steg 3.

Klart Precis! Så enkelt är det att bygga en hemsida med ett hemsideverktyg.

 

Göra hemsida med Hemsida24

Steg 1.

Registera dig på Hemsida24. De erbjuder tre paketlösningar. Till och med en lösning för dig som vill starta e-handel. 

Steg 2. 

Välj design för din hemsida. Precis som innan är det bara att välja design och skriva texter till din hemsida. Även här blir du bemött av introduktions filmer som talar om hur just du kommer igång. 

Steg 3.

Klart 

Glöm inte att hemsida24 erbjuder fantastisk kundservice, så om du behöver hjälp med något, uppmanar jag dig att höra av sig till dem direkt.

Det fantastiska med starta en hemsida är att det kan bli ett heltidsjobb. Det handlar om att vara kreativ och försöka hitta en nisch som du kan ta plats på och bli en stor aktör på. Det finns verkligen tusentals olika sätt att tjäna pengar på internet. 

Jag menar, jag vet människor som gör recensioner på ISOtunes hörlurar som lyckas skapa en lönsamhet i det. 

Vill du använda en CMS istället?

Det enda verktyget jag är bekant med är Wordpress. De är även störst när det kommer till CMS. 

Värt att notera är att det finns andra verktyg så som Joomla eller Drupal, men som sagt är Wordpress bäst av dem enligt min mening. 

Så i den här guiden kommer vi hållas till Wordpress. Denna plattform är för nybörjare, såväl som mer avancerade webbutvecklare. 

 

Fördelar med wordpress

  • Flexibel och anpassningsbar,
  • Lätt att använda,
  • Många lärarresurser,
  • Utmärkt community & support

 

Nackdelar med wordpress 

  • Behöver kunskap om olika kodspråk för stora visuella anpassningar,
  • Uppdateringar kan orsaka problem med plugins

 

Här finner du en guide på hur du installerar och lanserar en hemsida via Wordpress.

Guide för att bygga en hemsida i WordPress” (Här måste man skrolla ner till den delen av inlägget). 

När du sedan har installerat Wordpress på ditt webbhotell är det bara att börja skriva innehåll och designa din hemsida. 

Sammanfattning

Det är generellt tre steg du behöver göra för att kunna lansera en hemsida på internet. Första är att köpa ett webbhotell, där rekommenderar vi även att du köper en domän också. Slutligen behöver du någon form av publiceringsverktyg, vilket vi då rekommenderar två olika alternativ.

Det behöver inte vara svårare än så. Går vi 10 år tillbaka hade det varit något helt annat, men idag, 2019, kan vem som helst göra hemsida / bygga hemsida. 

Har du lyckats ta dig igenom denna artikel hoppas jag att du har upplevt något värde i den. Målet var att du som läsare skulle kunna gå från noll kunskap om hur man gör en hemsida till att själv kunna lansera en. 

Har du synpunkter på artikeln får du gärna maila mig och berätta, mina uppgifter finner du under fliken ”Om oss”. 

Skribent: Alexander Milivojevic Sandvik

Snabblänkar

pil

FRÅGOR & SVAR

Vad är en virtuell server?Liten pil

Virtuell server eller VPS som det även kallas, VPS står för Virtual Private Server. En virtuell server är en typ av server lösning där kunden själv kan administrera över alla delar av servern.Läs mer här

Vad är en dedikerad server?Liten pil

Hos de flesta webbhotell erbjuder idag både dedikerade servrar, men också Virtuella sådana. När du har en dedikerad server hyr du en egen server (maskin) i en lokal fylld med andra servrar. Du kan själv bestämma vilka konfigurationsinställningar du vill ha.Läs mer här

Vad är ett SSL – Certifikat?Liten pil

Ett SSL – Certifikat går att jämföra med din legitimation. SSL-Certifikat är hemsidans legitimation, det säkrar sidans identitet och vem som innehar den. Att ha SSL-Certifikat skapar dessutom en auktoritet för hemsidan, vilket ger användaren en säkerhet när de besöker sidan. Detta är något hemsidan måste ha om du har tänkt att du ska kunna ta betalt genom din hemsida. Person- och bankuppgifter blir ej skyddade om det inte finns ett sådant certifikat för webbplatsen som hanterar betalningarna.

Vart får jag mitt SSL Certifikat från?Liten pil

Vi rekommenderar att du köper det från ditt webbhotell du har din domän på. Just nu erbjuder Misshosting gratis SSL certifikat om du hyr webbhotell där.Klicka här för att gå till erbjudandet

Hur stort utrymme behöver jag?Liten pil

Det beror helt på vad din hemsida ska göra. Är hemsidan främst textbaserad går det utmärkt att välja något enklare alternativen hos webbhotellet. Ska du ladda upp mycket bilder och videoklipp kommer du behöva ett större lagringsutrymme och mer resurser. Då föreslår vi att du väljer ett av de större paketen.

Hur byter jag webbhotell?Liten pil

Jämför webbhotell här på hittawebbhotellet. Välj det webbhotell som uppfyller dina krav. Flytta sedan över din domän till det nya webbhotellet. Detta kan kännas lite knepigt, men de webbhotell vi rekommenderar har bra instruktioner på hur du går tillväga. Kort beskrivet behöver du först få en auktoriseringskod från ditt gamla webbhotellet, den koden skriver du in i kontrollpanelen i hos nya webbhotell.

Vad är en molntjänst?Liten pil

En molntjänst är en teknik som möjliggör hantering av program och datalagring över internet. Det fungerar på så sätt att du sparar filer, bilder, videoklipp m.m. på en server via internet istället för lokalt på din dator eller annan enhet.