Delad värd Är det det bästa alternativet för din företagswebbplats

Publicerad: 2023/04/07

Uppdaterad: 2023/04/07

blog ikon

Att välja rätt webbhotell för din företagswebbplats är en viktig beslut som kan påverka webbplatsens prestanda, säkerhet och tillgänglighet. En vanlig typ av webbhotell är delad värd, där flera webbplatser delar samma server och dess resurser. Men är det verkligen det bästa alternativet för din företagswebbplats? 

I denna artikel kommer vi att undersöka fördelar och nackdelar med delad värd, jämföra det med VPS (Virtual Private Server) och ge tips på hur man väljer en pålitlig delad värdtjänst. 

Genom att förstå dina behov och överväga dessa faktorer kan du göra ett välgrundat beslut om vilken typ av webbhotell som passar dina företags behov bäst.

Vad är delad värd och hur fungerar det för företagswebbplatser?

Delad värd är en typ av webbhotelltjänst där flera webbplatser delar samma fysiska server och dess resurser. Detta innebär att kostnaderna för servern delas mellan alla webbplatser som är värd på den, vilket gör delad värd till ett kostnadseffektivt alternativ för företag som inte behöver mycket resurser. 

Medan delad värd kan vara lämpligt för mindre företagswebbplatser med lägre trafik, kan högre trafikbelastning påverka prestandan för alla webbplatser på samma server. Det är därför viktigt att noga överväga dina företags behov innan du bestämmer dig för om delad värd är rätt alternativ för din företagswebbplats.

Fördelar och nackdelar med att använda delad värd för din företagswebbplats

Fördelar

Här är några fördelar med att använda delad värd för din företagswebbplats:

 • Kostnadseffektivitet: delad värd är vanligtvis en av de mest prisvärda alternativen för företag som behöver webbhotelltjänster.
 • Enkel användning: delad värd är lätt att använda och administrera, vilket gör det till ett bra alternativ för företag som inte har teknisk expertis.
 • Kundsupport: delade värdtjänster erbjuder ofta tillgång till kundsupport som kan hjälpa till med tekniska problem eller andra frågor.
 • Skalbarhet: om du behöver uppgradera din webbplatskapacitet kan du vanligtvis enkelt uppgradera till ett mer avancerat alternativ.
 • Underhåll: delade värdtjänster tar vanligtvis hand om underhåll av servrarna, så du behöver inte oroa dig för tekniskt underhåll av din server.

 

Det är viktigt att notera att fördelarna med delad värd kan variera beroende på vilken värdtjänst du väljer och din webbplats specifika behov.

Nackdelar

Här är några nackdelar med att använda delad värd för din företagswebbplats:

 • Säkerhetsrisker: eftersom flera webbplatser delar samma fysiska server kan en säkerhetsincident på en webbplats påverka alla andra webbplatser på samma server.
 • Prestanda: när flera webbplatser delar samma server, kan hög trafikbelastning påverka prestandan för alla webbplatser på samma server.
 • Anpassning: eftersom du delar servern med andra webbplatser, kan det vara svårt att göra specifika anpassningar eller konfigurationer för din webbplats.
 • Begränsad kontroll: med delad värd får du vanligtvis mindre kontroll över din servermiljö och de programvaror som körs på den.
 • IP-svartlistning: om en annan webbplats som delar samma IP-adress som din webbplats hamnar på en svart lista kan det också påverka din webbplats rykte och prestanda.

 

Det är viktigt att överväga både fördelar och nackdelar med delad värd innan du bestämmer dig för om det är det bästa alternativet för din företagswebbplats.

Ska du välja delad värd eller VPS för din företagswebbplats?

Att välja mellan delad värd och VPS beror på dina företags specifika behov. Om du har en mindre webbplats med lägre trafik kan delad värd vara ett kostnadseffektivt alternativ. Men om du har högre trafikbelastning och behöver mer kontroll över din servermiljö kan en VPS vara ett bättre alternativ. 

Med en VPS får du dedikerade resurser och mer anpassningsmöjligheter, men det kan också vara dyrare än delad värd. Det är viktigt att överväga faktorer som trafik, säkerhet, prestanda och budget innan du fattar beslutet om vilken typ av webbhotell som passar dina företags behov bäst.

Hur väljer du en pålitlig delad värdtjänst för din företagswebbplats?

Att välja en pålitlig delad värdtjänst är avgörande för att säkerställa en stabil och säker webbplats för ditt företag. Här är några faktorer att överväga när du väljer en delad värdtjänst:

 • Kundsupport: välj en värdtjänst som erbjuder tillgänglig och kunnig kundsupport för tekniska frågor eller problem. Kolla också efter recensioner från befintliga kunder om kundsupporten är pålitlig.
 • Säkerhet: se till att värdtjänsten erbjuder en hög nivå av säkerhet och skydd mot cyberattacker, såsom brandväggar, antivirusprogram och SSL-certifikat.
 • Uptime-garanti: välj en värdtjänst som erbjuder en hög uptime-garanti, helst över 99,9%, för att säkerställa att din webbplats är tillgänglig för besökare dygnet runt.
 • Pris och paket: välj en värdtjänst som passar din budget och har paket som uppfyller dina behov när det gäller lagringsutrymme, bandbredd och antal e-postkonton.
 • Recensioner: sök efter recensioner från befintliga kunder på oberoende plattformar som Trustpilot eller Google Reviews för att få en bättre förståelse för kvaliteten på värdtjänsten.

 

Genom att överväga dessa faktorer och göra grundlig research kan du välja en pålitlig delad värdtjänst för din företagswebbplats som uppfyller dina behov och ger dig trygghet och stabilitet.

Slutsats

I slutändan beror valet mellan delad värd och VPS på dina företags specifika behov och budget. Om du har en mindre webbplats med lägre trafik kan delad värd vara ett kostnadseffektivt alternativ. Men om du behöver mer kontroll över din servermiljö och har högre trafikbelastning kan en VPS vara ett bättre alternativ. 

Oavsett vilken typ av webbhotell du väljer, är det viktigt att överväga faktorer som säkerhet, prestanda, pris, kundsupport och uptime-garanti för att säkerställa en stabil och säker webbplats för ditt företag. Genom att göra en grundlig research och välja en pålitlig delad värdtjänst eller VPS kan du fokusera på att växa ditt företag och låta webbplatsen fungera som den ska.

Här är några webbhotellleverantörer som erbjuder utmärkta delade och VPS-tjänster.

 • MissHosting: MissHosting är en svensk webbhotellleverantör som erbjuder delade värdtjänster, VPS och dedikerade servrar till konkurrenskraftiga priser. De har också enkla webbdesignverktyg för att hjälpa kunder att bygga sin webbplats.
 • Seravo: Seravo är en webbhotellleverantör som specialiserar sig på att erbjuda webbhotell för WordPress-plattformen. De erbjuder fullständigt förvaltade tjänster som omfattar webbplatsunderhåll, säkerhetskopiering, uppdateringar och kundsupport.
 • StableHost: StableHost är en amerikansk webbhotellleverantör som erbjuder delade värdtjänster, VPS och dedikerade servrar. De har servrar i flera länder runt om i världen och har ett rykte om hög prestanda och tillförlitlighet, tillsammans med enkel användning och konkurrenskraftiga priser.

Frågor och svar

Vad är delad värd och hur fungerar det?

Delad värd är en typ av webbhotell där flera webbplatser delar samma server och dess resurser. Det innebär att en server kan hantera många webbplatser på samma gång, vilket gör det till ett kostnadseffektivt alternativ.

Vad är fördelarna med att använda delad värd för din företagswebbplats?

Fördelarna med att använda delad värd inkluderar kostnadseffektivitet, enkel användning, och enkel skala upp om behoven växer. Många webbhotellleverantörer erbjuder också en mängd olika funktioner som e-post, databaser och FTP-tjänster.

Vad är nackdelarna med att använda delad värd för din företagswebbplats?

Nackdelarna med delad värd inkluderar lägre prestanda, mindre kontroll över servermiljön, och en högre risk för säkerhetsproblem.

Vilka företag skulle ha nytta av att använda delad värd för sin webbplats?

Mindre företag med lägre trafikbelastning och begränsade budgetar skulle ha nytta av att använda delad värd.

Vad är en VPS och hur skiljer den sig från delad värd?

En VPS är en virtuell privat server som är en del av en fysisk server som är uppdelad i flera virtuella servrar. Det ger användaren mer kontroll över servermiljön och bättre prestanda än delad värd.

Vilka företag skulle ha nytta av att använda en VPS för sin webbplats?

Företag med högre trafikbelastning och behov av mer kontroll över sin servermiljö skulle ha nytta av att använda en VPS.

Hur väljer du mellan delad värd och VPS för din företagswebbplats?

Det beror på dina företags specifika behov och budget. Om du har en mindre webbplats med lägre trafikbelastning och begränsad budget kan delad värd vara det bästa alternativet. Men om du behöver mer kontroll över din servermiljö och har högre trafikbelastning kan en VPS vara ett bättre alternativ.

 

ARKIV

Augusti 2023 Blå pil

Juli 2023 Blå pil

Juni 2023 Blå pil

Mars 2023 Blå pil

pil

FRÅGOR & SVAR

Vad är ett webbhotell?Liten pil

Ett webbhotell är det som möjliggör att du kan ladda upp en hemsida på internet. Ett webbhotell består av en fysisk server som har en internetanslutning. Leverantören av webbhotellet har delat upp servern på flera konton som de hyr ut till den som vill publicera innehåll på internet.

Vilket webbhotell ska jag välja?Liten pil

Först och främst handlar det om att förstå dina behov inför valet av webbhotell. Det blir svårt att välja rätt webbhotell utan att veta vad du behöver. Dessa frågor är bra att veta svaret på innan du väljer.

 • Vilken typ av hemsida utvecklar du?
 • Vill du ha något vanligt som en Wordpress blogg eller något mer avancerat?

Klicka här för att läsa hela inlägget.

Hur byter jag webbhotell?Liten pil

Innan du säger upp ditt nuvarande webbhotell bör du välja ett nytt webbhotell. Därför lönar det sig att jämföra webbhotell innan.

 • Steg 1. Köp ett nytt webbhotell.
 • Steg 2. Säkerhetskopiera din hemsida till det nya webbhotellet.
 • Steg 3. Kontrollera att du inte har missat något.

Klicka här för att gå till hela guiden.

Vilket webbhotell är bäst?Liten pil

Vi på hittawebbhotellet strävar efter att hela tiden förse våra användare med rykande färsk information om webbhotellmarknaden. Här kan du läsa mer om vilket webbhotell som är bäst för 2024.

Vad är en virtuell server?Liten pil

Precis som ett webbhotell är en Virtuell server (VPS) bestående av en dedikerad server som är uppdelad på flera användare. Skillnaden här är att det är betydligt färre användare på samma server.

Vad är en dedikerad server?Liten pil

En dedikerad server består av en fysisk server som privatpersoner eller ett företag hyr plats på för att lagra information på internet. Ordet "dedikerad" refererar till att du är ensam om att använda den servern, till skillnad från ett webbhotell eller en virtuell server där servern är uppdelad i flera delar.

Vart får jag mitt SSL Certifikat ifrån?Liten pil

SSL-certifikat är små datafiler som digitalt binder en kryptografisk nyckel till din webbplats. När SSL certifiktatet är installerat på ett korrekt sätt, blir du tilldelad ett https-protokoll som möjliggör säkra anslutningar från en webbserver till en webbläsare.