Att bokföra webbhotell och bokföra domän blir allt mer vanligare uppgifter. Idag är det fullkomligt väsentligt för samtliga existerande företag att ha en egen hemsida, men skapandet av just en hemsida ger upphov till en del frågor såsom att bokföra webbhotell och bokföra domänavgift. Det föreligger utgifter för hemsidor samt webbsidor, som består i domännamnet, webbhotellet samt hemsida. Vad innebär det då att bokföra webbhotell och bokföra domänavgift? Webbhotell är det utrymme hos en server där företagets hemsida kommer ligga och vara synligt på internet. Webbhotell fungerar som en slags leverantör för denna tjänst. Domännamnet är hemsidans namn och för detta betalar företaget en årlig avgift för, vilken kallas för domänavgiften. Diverse företag använder således sig ofta av Webbhotell och det klassificeras som inköp av tjänster via nätet, vid bokföringen ingår inköpet i att bokföra IT-tjänster. Begreppet Hosting är vidare besläktad med webbhotell men är ett bredare uttryck för tjänsten och innefattar flera IT-tjänster såsom exempelvis spel serverhosting, såsom Minecraft server eller Webb hosting för hemsidor.

Hur bokför man webbhotell?
Hur bokför man webbhotell då? Att bokföra IT-tjänster och IT-produkter kräver vetskap om vilka bokföringskonton betalningen ska gå till. För att bokföra webbhotell kan man använda bokföringsmallar “IT-tjänster inrikes”, där datakommunikation kommer att debiteras samt en ingående moms på 25 procent tillkommer. Nedan följer en enkel beskrivning och tillhörande konton för respektive domän.
Beskrivning | Konto |
Datakommunikation (domän) | 6230 |
Hosting (IT-tjänster) | 6540 |
Ingående moms (svensk) | 2641 |
En annan fråga som brukar ställas är hur bokför man webbhotell om leverantören är från utlandet? Svaret är att webbhotellet klassificeras då som inköp av tjänst inom eller utom EU. För att bokföra webbhotell med utländsk leverantör kan bokföringsmallar “Inköp Tjänster inom EU” eller “Inköp Tjänster utanför EU” användas. Bokföringen samt momsrapporten blir då korrekt redovisade. Sedermera kostnadsförs de löpande utgifter för webbhotell samt domännamn kontinuerligt, då de avser ett år i taget. Dessa avgifter faktureras även normalt sett i förskott, så att utgifterna blir till förutbetalda kostnader och en periodisering blir nödvändig i bokslutet.
Hur bokför man inköp av domän?
Bokföra domän och bokföra webbhotell. Vid ett köp av eller prenumeration på ett domännamn ska kostnaden bokföras på BAS-konto 6230 eller konto 6540. När ett företag eller privatperson vill bokföra domän eller bokför inköp av domän går det även att dela upp kostnaden mellan dessa konton. Utgifter för inköp av domännamn kan även aktiveras som en immateriell anläggningstillgång i balansräkningen om det råder stor sannolikhet att domännamnet kommer generera ekonomiska fördelar till redovisningsenheten i framtiden. Att bokföra webbhotell eller bokför inköp av domän kan vara olika krångligt eller smidigt, beroende på vilken hemsida du bokför hosting på. Det finns alltså ett flertal hostingföretag för att bokföra hostingtjänst på. Vid bokföring av domännamn eller att bokföra webbhotell föreligger svårigheten oftare i momshanteringen än själva kostnaden i sig, där det även kan vara svårt att identifiera vilken leverantören faktiskt är och vilket land verksamheten ligger i.
Skribent: Alexander Milivojevic Sandvik