10 vanliga misstag när man väljer webbhotell och hur man undviker dem

Publicerad: 2023/03/03

Uppdaterad: 2023/08/10

blog ikon

Att välja det bästa webbhotellet är avgörande för att din webbplats ska vara tillgänglig och säker för dina besökare. Men även om du väljer det bästa webbhotellet kan det finnas vanliga misstag som kan påverka prestandan och säkerheten på din webbplats.

I den här artikeln kommer vi att diskutera de vanligaste misstagen som människor gör när de väljer och hanterar ett webbhotell, och ge dig tips och råd om hur du kan undvika dem. Vi kommer att ta upp allt från säkerhetsproblem till prestandaproblem, och hur man undviker dem för att se till att din webbplats fungerar så smidigt som möjligt.

Så om du letar efter Sveriges bästa webbhotell och jämför webbhotell för 2023, är detta en artikel du inte vill missa. Läs vidare för att lära dig mer om de vanligaste webbhotellmisstagen och hur du kan undvika dem för att hålla din webbplats säker, stabil och tillgänglig för alla dina besökare.

#1: Att välja det billigaste alternativet utan att undersöka företaget och dess tjänster ordentligt

Att välja ett webbhotell baserat på pris kan ibland leda till problem för din hemsida. Många väljer det billigaste alternativet utan att undersöka företaget och dess tjänster ordentligt. Detta kan leda till att du hamnar med ett webbhotell som inte passar dina behov eller som har bristande kvalitet på tjänsterna.

Det är viktigt att undersöka webbhotellets rykte och läsa recensioner innan man tar ett beslut. En del billiga webbhotell kan ha begränsade funktioner och dålig kundsupport, vilket kan påverka din webbplats prestanda och säkerhet.

Att undersöka webbhotellets erbjudanden och prissättning är viktigt, men det är också viktigt att värdera funktionerna och supporten som ingår i priset. Ett webbhotell som är aningen dyrare kan erbjuda bättre funktioner och support, vilket kan spara tid och pengar på lång sikt.

För att undvika att välja det billigaste alternativet och hamna med ett dåligt webbhotell, bör man ta tid att undersöka olika alternativ och deras erbjudanden. Att välja rätt webbhotell är viktigt för att din webbplats ska fungera smidigt och säkert. Genom att investera lite mer i ett bra webbhotell kan man undvika problem och få en bättre upplevelse.

#2: Att inte kontrollera om webbhotellet erbjuder tillräcklig säkerhet, såsom SSL-certifikat och skydd mot skadlig programvara

Att ha en säker webbplats är avgörande för att skydda dina besökare och din egen data. Tyvärr kan många webbhotell inte erbjuda tillräcklig säkerhet som en del av sina standardtjänster, vilket kan orsaka stora problem för din webbplats.

Ett vanligt misstag är att välja ett webbhotell som inte har tillräckliga säkerhetsåtgärder som SSL-certifikat och skydd mot skadlig programvara. Detta kan öppna upp för säkerhetsproblem som kan påverka både din webbplats och dess besökare.

SSL-certifikat ger en säker anslutning mellan din webbplats och dess besökare, vilket skyddar data som överförs mellan dem. Utan detta kan känslig information som lösenord och personuppgifter utsättas för risk. Skydd mot skadlig programvara är också viktigt eftersom det kan skydda din webbplats mot attacker som kan orsaka skador på din data och webbplatsens funktionalitet.

För att undvika detta misstag är det viktigt att undersöka vilken typ av säkerhetsåtgärder som webbhotellet erbjuder. Ett bra webbhotell bör erbjuda SSL-certifikat och skydd mot skadlig programvara som standard. Om dessa inte ingår i webbhotellets standardtjänster bör du överväga att uppgradera ditt konto eller välja ett annat webbhotell som bättre kan tillgodose dina behov. Genom att välja ett webbhotell som erbjuder tillräcklig säkerhet kan du ha större trygghet och skydd för din webbplats och dess besökare.

#3: Att inte välja rätt typ av webbhotell för ens specifika behov (t.ex. delat webbhotell, VPS, dedikerad server)

Att välja rätt typ av webbhotell är viktigt för att optimera din webbplats och uppfylla dina specifika behov. Det finns olika typer av webbhotell tillgängliga, inklusive delade webbhotell, VPS och dedikerade servrar, och att inte välja rätt typ kan leda till problem för din webbplats.

Ett vanligt misstag är att välja en billigare delad webbhotelltjänst när din webbplats egentligen kräver en VPS eller dedikerad server. Delade webbhotell kan begränsa dina möjligheter att anpassa och skala din webbplats, och kan också leda till säkerhetsproblem. En VPS erbjuder större flexibilitet och bättre prestanda, medan en dedikerad server ger ännu högre prestanda och anpassningsmöjligheter.

För att undvika detta misstag bör man undersöka vilken typ av webbhotell som bäst passar ens behov och budget. Det är viktigt att överväga storleken på din webbplats, trafikvolymen och den typ av innehåll som du tänker publicera på webbplatsen. Genom att välja rätt typ av webbhotell för dina specifika behov kan du optimera din webbplats och säkerställa att den fungerar smidigt och effektivt.

#4: Att inte övervaka webbplatsens prestanda och hastighet och inte åtgärda problemen

Att övervaka din webbplats prestanda och hastighet är avgörande för att säkerställa en positiv användarupplevelse och för att förhindra att besökare lämnar din webbplats på grund av långa laddningstider eller tekniska problem. Ett vanligt misstag är att inte övervaka webbplatsens prestanda och hastighet, vilket kan leda till långsamma laddningstider, tekniska fel och försvinnande besökare.

Det är viktigt att regelbundet övervaka din webbplats prestanda och hastighet för att kunna åtgärda problem som uppstår. Genom att övervaka din webbplats hastighet och prestanda kan du identifiera flaskhalsar som hindrar snabb laddningstider och åtgärda tekniska problem som kan störa användarens upplevelse.

För att undvika detta misstag bör du använda verktyg för att mäta din webbplats hastighet och prestanda, som till exempel Google PageSpeed Insights eller GTmetrix. Genom att använda dessa verktyg kan du identifiera problem med din webbplats som kan påverka dess prestanda och hastighet. Du bör också överväga att uppgradera din webbhotelltjänst eller välja en bättre kvalitativ webbhotelltjänst om din webbplats har stora prestandaproblem. Genom att övervaka din webbplats prestanda och hastighet och åtgärda eventuella problem kan du förbättra användarupplevelsen på din webbplats och hålla besökare engagerade och nöjda.

#5: Att inte säkerhetskopiera webbplatsen regelbundet och inte ha en plan för dataåterställning i händelse av katastrof

Att säkerhetskopiera din webbplats regelbundet är avgörande för att skydda din webbplats och dess data mot eventuella katastrofer som kan inträffa. Ett vanligt misstag som många gör är att inte säkerhetskopiera webbplatsen regelbundet eller ha en plan för dataåterställning i händelse av katastrof, vilket kan leda till permanent förlust av data eller skada på din webbplats.

Det är viktigt att regelbundet säkerhetskopiera din webbplats och ha en plan för dataåterställning. Genom att säkerhetskopiera din webbplats kan du snabbt återställa din webbplats till sin tidigare form om något skulle hända, till exempel en hackning eller en serverkrasch. En plan för dataåterställning är också viktigt eftersom den hjälper dig att återhämta dig snabbt från eventuella problem som kan uppstå.

För att undvika detta misstag bör du se till att säkerhetskopiera din webbplats regelbundet och ha en plan för dataåterställning. Du bör överväga att använda automatiska säkerhetskopieringsverktyg eller att regelbundet manuellt säkerhetskopiera din webbplats. Du bör också lagra dina säkerhetskopior på en säker plats, till exempel i molnet eller på en extern hårddisk, och testa din dataåterställningsplan regelbundet för att säkerställa att det fungerar som det ska. Genom att säkerhetskopiera din webbplats regelbundet och ha en plan för dataåterställning kan du skydda din webbplats och dess data mot potentiella katastrofer.

#6: Att inte ta hänsyn till tilläggstjänster som e-post och domännamn, vilket kan orsaka problem senare

När du väljer ett webbhotell är det viktigt att inte bara fokusera på själva webbhotellstjänsten utan också att ta hänsyn till tilläggstjänster som e-post och domännamn. Ett vanligt misstag som många gör är att inte ta hänsyn till dessa tilläggstjänster, vilket kan orsaka problem senare.

Om du till exempel inte tar hänsyn till e-posttjänster när du väljer ett webbhotell kan du senare upptäcka att det är svårt att ställa in och använda din e-post. Detta kan leda till kommunikationsproblem med dina kunder eller att du inte kan ta emot viktiga meddelanden från dina leverantörer eller partners.

Att inte ta hänsyn till domännamn kan också orsaka problem. Om du till exempel inte väljer rätt domännamn kan det vara svårt för potentiella kunder att hitta din webbplats eller att förstå vad din verksamhet handlar om. Dessutom kan det vara svårt att byta domännamn senare utan att förlora befintliga kunder eller sökmotorrankningar.

För att undvika detta misstag bör du noggrant undersöka alla tilläggstjänster som erbjuds av webbhotellet och se till att de uppfyller dina behov. Du bör också kontrollera priset för dessa tjänster och se till att de är rimliga. Genom att ta hänsyn till tilläggstjänster som e-post och domännamn när du väljer ett webbhotell kan du undvika problem senare och säkerställa att din webbplats och verksamhet fungerar smidigt.

#7: Att välja en dålig kundsupport som inte är tillgänglig dygnet runt och som inte kan hjälpa till med tekniska problem

När du väljer ett webbhotell är det viktigt att inte bara fokusera på själva tjänsten, utan också att ta hänsyn till kundsupporten som erbjuds. Ett vanligt misstag som många gör är att välja ett webbhotell med en dålig kundsupport, som inte är tillgänglig dygnet runt och som inte kan hjälpa till med tekniska problem.

Detta kan vara särskilt problematiskt om du inte har någon teknisk expertis eller om du har en webbplats som kräver särskild konfiguration. Om du stöter på problem med din webbplats kan du behöva snabb hjälp från kundsupporten för att lösa problemet och undvika att din webbplats är nere under en längre tid.

För att undvika detta misstag bör du undersöka kundsupporten som erbjuds av webbhotellet noggrant innan du gör ditt val. Se till att kundsupporten är tillgänglig dygnet runt och kan hjälpa dig med tekniska problem. Du bör också kontrollera om det finns flera sätt att kontakta kundsupporten, till exempel via telefon, e-post eller chatt.

Genom att välja ett webbhotell med en tillgänglig och hjälpsam kundsupport kan du säkerställa att eventuella problem med din webbplats kan lösas snabbt och effektivt, vilket minskar risken för att din webbplats är nere under en längre tid och påverkar din verksamhet negativt.

#8: Att inte undersöka webbhotellets bandbredd och utrymmesbegränsningar, vilket kan leda till övertrassering eller överbelastning av webbplatsen

Ett av de vanligaste misstagen som människor gör när de väljer ett webbhotell är att inte undersöka webbhotellets bandbredd och utrymmesbegränsningar. Bandbredd hänvisar till mängden data som kan överföras mellan webbplatsen och dess besökare, medan utrymmesbegränsningar avser den maximala mängden lagringsutrymme som du kan använda för din webbplats.

Om du inte undersöker dessa begränsningar kan det leda till övertrassering eller överbelastning av webbplatsen, vilket kan resultera i att din webbplats blir långsam eller till och med slutar fungera helt och hållet. Dessutom kan du få extra avgifter eller tvingas uppgradera till en dyrare plan för att öka bandbredden och lagringsutrymmet.

För att undvika detta misstag är det viktigt att undersöka webbhotellets bandbredd och utrymmesbegränsningar noggrant innan du väljer en plan. Se till att du väljer en plan som passar dina behov och att du har tillräckligt med utrymme och bandbredd för att hantera trafiken till din webbplats.

Genom att välja rätt plan och övervaka din webbplats regelbundet kan du säkerställa att din webbplats fungerar smidigt och att den inte drabbas av övertrassering eller överbelastning. Detta kan också hjälpa dig att undvika extra avgifter och behovet av att uppgradera din plan i framtiden.

#9: Att inte läsa användarrecensioner eller undersöka webbhotellets rykte på marknaden

När du väljer ett webbhotell är det viktigt att du inte bara tittar på deras pris och funktioner utan också undersöker deras rykte på marknaden. Ett av de vanligaste misstagen som människor gör är att inte läsa användarrecensioner eller undersöka webbhotellets rykte.

Genom att läsa recensioner och undersöka webbhotellets rykte kan du få en bättre förståelse för deras kvalitet och tillförlitlighet. Du kan lära dig mer om deras kundsupport, prestanda och upptid, liksom eventuella problem som andra användare har upplevt.

Att undersöka webbhotellets rykte och läsa recensioner kan också hjälpa dig att undvika att välja ett webbhotell som har dålig kundservice eller tekniska problem. Du kan också se vilka webbhotell som är mest rekommenderade av andra användare och välja ett som har ett gott rykte på marknaden.

Genom att ta dig tid att undersöka webbhotellets rykte och läsa recensioner kan du säkerställa att du väljer ett pålitligt och kvalitativt webbhotell som kommer att fungera bra för dina behov. Detta kan hjälpa dig att undvika framtida problem och behovet av att byta webbhotell senare.

#10: Att inte uppdatera webbplatsens programvara och plugins regelbundet, vilket kan orsaka säkerhetsproblem och prestandaproblem

Att hålla webbplatsens programvara och plugins uppdaterade är en viktig del av att säkerställa dess säkerhet och prestanda. Ett av de vanligaste misstagen som människor gör när de hanterar en webbplats är att inte uppdatera programvaran och plugins regelbundet.

Uppdateringar av programvara och plugins innehåller ofta buggfixar och säkerhetsförbättringar som kan förhindra att din webbplats blir utsatt för potentiella hot och attacker. Om du inte uppdaterar din programvara och plugins regelbundet kan din webbplats bli sårbar för säkerhetsproblem, vilket kan leda till dataintrång, förlust av data och andra allvarliga problem.

Dessutom kan bristande uppdatering av programvara och plugins orsaka prestandaproblem på din webbplats. Äldre versioner av programvara och plugins kan vara långsamma eller orsaka buggar som kan leda till att din webbplats laddas långsamt eller inte alls.

För att undvika dessa problem är det viktigt att du uppdaterar din programvara och plugins regelbundet. Detta kan hjälpa till att säkerställa din webbplats säkerhet och prestanda. Många webbhotell erbjuder automatiska uppdateringar, så se till att dra nytta av den funktionen om den finns tillgänglig.

Slutsats

Att välja rätt webbhotell och undvika vanliga misstag är avgörande för att hålla din webbplats stabil, säker och tillgänglig för besökare. Genom att undvika vanliga misstag kan du minska risken för prestandaproblem, säkerhetsproblem och andra potentiella problem som kan påverka din webbplats.

Vi har diskuterat de 10 vanligaste misstagen som människor gör när de väljer och hanterar ett webbhotell, och gett dig värdefulla tips och råd om hur du kan undvika dem. Genom att välja rätt typ av webbhotell för dina specifika behov, se till att din webbplats har tillräcklig säkerhet, övervaka din webbplats prestanda och hastighet, samt säkerhetskopiera regelbundet och ta hänsyn till tilläggstjänster kan du undvika många av de vanligaste misstagen.

När du väljer det bästa webbhotellet för dina behov är det också viktigt att tänka på faktorer som kundsupport, bandbredd och utrymmesbegränsningar, samt att läsa användarrecensioner och undersöka webbhotellets rykte på marknaden. Några exempel på bra webbhotell i Sverige inkluderar Seravo, MissHosting och StableHost, men det är viktigt att göra din egen research och hitta det webbhotell som passar dina specifika behov bäst.

Sammanfattningsvis, genom att undvika de vanligaste misstagen och välja rätt webbhotell för dina behov, kan du hålla din webbplats säker, stabil och tillgänglig för dina besökare.
 

 

ARKIV

Augusti 2023 Blå pil

Juli 2023 Blå pil

Juni 2023 Blå pil

Mars 2023 Blå pil

pil

FRÅGOR & SVAR

Vad är ett webbhotell?Liten pil

Ett webbhotell är det som möjliggör att du kan ladda upp en hemsida på internet. Ett webbhotell består av en fysisk server som har en internetanslutning. Leverantören av webbhotellet har delat upp servern på flera konton som de hyr ut till den som vill publicera innehåll på internet.

Vilket webbhotell ska jag välja?Liten pil

Först och främst handlar det om att förstå dina behov inför valet av webbhotell. Det blir svårt att välja rätt webbhotell utan att veta vad du behöver. Dessa frågor är bra att veta svaret på innan du väljer.

  • Vilken typ av hemsida utvecklar du?
  • Vill du ha något vanligt som en Wordpress blogg eller något mer avancerat?

Klicka här för att läsa hela inlägget.

Hur byter jag webbhotell?Liten pil

Innan du säger upp ditt nuvarande webbhotell bör du välja ett nytt webbhotell. Därför lönar det sig att jämföra webbhotell innan.

  • Steg 1. Köp ett nytt webbhotell.
  • Steg 2. Säkerhetskopiera din hemsida till det nya webbhotellet.
  • Steg 3. Kontrollera att du inte har missat något.

Klicka här för att gå till hela guiden.

Vilket webbhotell är bäst?Liten pil

Vi på hittawebbhotellet strävar efter att hela tiden förse våra användare med rykande färsk information om webbhotellmarknaden. Här kan du läsa mer om vilket webbhotell som är bäst för 2024.

Vad är en virtuell server?Liten pil

Precis som ett webbhotell är en Virtuell server (VPS) bestående av en dedikerad server som är uppdelad på flera användare. Skillnaden här är att det är betydligt färre användare på samma server.

Vad är en dedikerad server?Liten pil

En dedikerad server består av en fysisk server som privatpersoner eller ett företag hyr plats på för att lagra information på internet. Ordet "dedikerad" refererar till att du är ensam om att använda den servern, till skillnad från ett webbhotell eller en virtuell server där servern är uppdelad i flera delar.

Vart får jag mitt SSL Certifikat ifrån?Liten pil

SSL-certifikat är små datafiler som digitalt binder en kryptografisk nyckel till din webbplats. När SSL certifiktatet är installerat på ett korrekt sätt, blir du tilldelad ett https-protokoll som möjliggör säkra anslutningar från en webbserver till en webbläsare.